Vélemény

Általános visszaesés

A pénzügyi szektor után már a reálszféra is válságjeleket mutat, emelkedik a munkanélküliség, zuhan az export. A beruházások sem tudtak növekedni, bár itt már a korábbi években is igen gyenge teljesítmény mutatkozott. Egyre mélyebb recesszióra készülnek az elemzők, eddig 2009 második felére vártak érdemi javulást, ez most kezd áttolódni a jövő év első felére.

A stagnálás után ismét csökkent a beruházások volumene 2008-ban, a háttérben az egyre nagyobb versenyképességi lemaradásunk állhat. Éves szinten 3 százalékkal zsugorodott a beruházások volumene, a teljesítményértéke pedig 4791,5 milliárd forintot tett ki, ennek legnagyobb része, mintegy 1835 milliárd forint a negyedik negyedévben realizálódott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A beruházási hányad – párhuzamosan a megtakarításival – 2006 óta csökken, vagyis a GDP egyre kisebb részét teszi ki.

A munkanélküliségi ráta 8,4 százalék volt a 2008. november és 2009. január közötti időszakban, ez az előző adatnál 0,4, az egy évvel ezelőttinél pedig 0,3 százalékponttal magasabb. A 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3,838 millió volt, 35 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A 351 ezer munkanélküli nyolcezres növekedést jelent egy év alatt. A foglalkoztatásban ismét beállt a múlt tavaszra jellemző 49,8 százalékos mélypont, de ezúttal lefelé tartó trend rajzolódik ki.

A felülvizsgált adatok alapján a külkereskedelmi mérleg a korábban jelzett enyhe, 33 millió eurós többlet helyett 159 millió euró hiánnyal zárt tavaly – jelentette a KSH. A decemberi hiány megegyezett a novemberi többlettel, 79,4 millió euró volt. A külkereskedelmi termékforgalom volumene – a decemberi kivitel 13 és a behozatal 17 százalékos csökkenése ellenére – mind az exportban, mind az importban 3 százalékkal meghaladta az előző évi szintet 2008 egészében. BD

Heti várható jelentések

Forrás: VG-gyűjtés

III. 9. Államháztartás, előzetes (febr.)

III. 10. Távközlés, internet (IV. név)

III. 11. Bruttó hazai termék, részletes (IV. negyedév)

III. 11. Fogyasztói árak (febr.)

III. 12. Külkereskedelmi forgalom, előzetes (jan.)

III. 13. Mezőgazdasági árak (jan.)

III. 9. Államháztartás, előzetes (febr.)

III. 10. Távközlés, internet (IV. név)

III. 11. Bruttó hazai termék, részletes (IV. negyedév)

III. 11. Fogyasztói árak (febr.)

III. 12. Külkereskedelmi forgalom, előzetes (jan.)

III. 13. Mezőgazdasági árak (jan.)-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek