Vélemény

Egyeztetni kell

Kötelezővé kellene tenni a tagállamok kormányai számára, hogy jelentős gazdaságpolitikai döntések meghozatala előtt egyeztessenek egymással és az Európai Bizottsággal – egyebek mellett ezt szorgalmazza az Európai Parlament gazdasági bizottsága.

A testület válságkezeléssel foglalkozó jelentése a napokban kerül a parlament plénuma elé, majd a március 19–20-i EU-csúcson az állam- és kormányfők is megvitatják azt.

A parlamenti jelentés készítője, Elisa Ferreira olasz szocialista képviselő azért látja szükségesnek a szoros egyeztetést, mert enélkül a különböző nemzeti intézkedések gyengíthetik, sőt akár ki is olthatják egymást.

Európa válságkezelésre fordítandó forrásainak oroszlánrészét (a tavaly ősszel elfogadott uniós terv értelmében 200 milliárd euróból 170 milliárdot) ugyanis nem Brüszszel, hanem a tagállamok mozgósítják – mutat rá Ferreira.

Ha sikerülne keresztülvinni a tanácson a gazdaságpolitikai koordináció ötletét, azzal az integráció híveinek egyik régi törekvése valósulna meg. Egységes piac, egységes valuta, egységes adózás, egységes gazdaságpolitika – egyeseknek rémálmot jelentene egy ilyen „szép új világ”, mások szerint viszont Európa hosszú távú versenyképességét garantálná. Bármelyik táborba tartozzunk is, nem kérdés, hogy a válság az integráció elmélyítése mellett szóló érveket erősíti. Az viszont kérdés, ez elég-e érdemi döntések meghozatalához. TG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek