Vélemény

Füstadó

Jócskán megdrágítja a cigarettát Magyarországon a dohánytermékek jövedéki adójának emelését célzó európai bizottsági javaslat, amelyről holnap szavaz az Európai Parlament plenáris ülése. Bár a strasbourgi honatyáknak csak a konzultációs eljárás keretében van lehetőségük beleszólni a témába (adózási kérdésekben nincs együttdöntési jogosítványuk a miniszteri tanáccsal), véleményük mégis fontos: anélkül nem születhet meg a jogszabály, hogy az EP ne foglalna állást az ügyben. Mivel pedig határidő nincs az állásfoglalásra, ez egyfajta vétójogot biztosít Strasbourgnak.

Ezúttal azonban nem kell arra számítani, hogy az EP lesz a kerékkötője az adóemelésnek. A parlament gazdasági bizottsága néhány hete támogatásáról biztosította az e témában készült jelentést, amelynek előterjesztője Becsey Zsolt néppárti képviselő volt.

Ez 2012-től éppúgy 64 euróra emelné a cigaretta minimálisan kivethető jövedéki adóját ezerszálanként, mint ahogy azt eredetileg az Európai Bizottság javasolta. Jelenleg Magyarországon az adóteher 8265 forint, azaz 27-28 euró, a dohányosok tehát az adómérték kétszeresénél is nagyobb tehernövekedésre számíthatnak.

Az adó megemelésére részben közegészségügyi okok miatt van szükség, ez közismert. Idehaza azonban adóemelést eredményez az a törekvés is, amely az egységes piac torzulásainak kiküszöbölése érdekében igyekszik közelíteni egymáshoz az egyes tagállamok adómértékét. UGy

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek