Vélemény

Kőkemény adójátszma - Egyelőre kivárásra játszanak az amerikai politikusok

Még mindig kivárásra játszanak az amerikai politikusok abban a játszmában, amelynek a tétje az év végén lejáró adókedvezmények sorsa.

A George W. Bush elnöksége idején bevezetett kedvezményeket a demokraták csak a 250 ezer dollárnál kevesebb éves jövedelmű családok esetében hosszabbítanák meg, a republikánusok azonban a leggazdagabbak számára is megadnák azokat.

A játszmában a novemberi kongresszusi választásokon jelentősen meggyengült demokratáknak van több veszítenivalójuk. Ha ugyanis az év végéig nem születik megegyezés, januártól minden amerikai kevesebbet kap kézhez a fizetéséből, s ez súlyos politikai következményekkel járna a még mindig gyenge gazdasággal és nagy munkanélküliséggel küszködő országban.

A republikánusok pedig hamar gondoskodhatnak róla, hogy ne rajtuk csattanjon az ostor: januártól övék a képviselőházi többség, és beterjeszthetik a saját javaslatukat a kedvezmények újraindításáról.
Barack Obama elnökre viszont komoly nyomás nehezedik saját pártja liberálisai részéről, hogy ne engedjen a republikánus nyomásnak. Ráadásul alighanem őszintén úgy gondolja, hogy az ország nem engedheti meg magának a tehetősek adókedvezményeinek állandóvá tételét, amely a becslések szerint egy évtized alatt 700 milliárd dollárba kerülne. A bökkenő csak az, hogy üzenete már a novenberi választások előtt is ez volt, a választók többsége mégis a republikánusokra szavazott.

költségvets adócsökkentés adórendszer adókedvezmények adózás Barack Obama
Kapcsolódó cikkek