Vélemény

Kisebb csoda a liberálisoknál

Kisebb csodáról beszélnek a mélyponton lévő német liberálisok elnökének csütörtöki védőbeszéde kapcsán.

Guido Westerwelle elsősorban saját magát mentette meg a politikai haláltól az FDP hagyományos, vízkeresztkor (január 6.) tartott nagygyűlésén. Westerwellének sikerült úgy maga mellé állítania a hallgatóságot, hogy egyetlen szóval sem tért ki a kisebbik német koalíciós párt katasztrofális helyzetére, csupán a jövővel kapcsolatos reményekre irányította a figyelmet. Az FDP-n belül készülődő palotaforradalmat így egy időre „elnapolták”.

Westerwellének volt miről hallgatnia, hiszen a liberálisok valóságos zuhanórepülést hajtottak végre a 2009. őszi szövetségi választások óta. Az akkor elért közel 15 százalékos eredményről mára sikerült 4 százalékra csökkenteni a párt népszerűségét, miközben a legutóbbi felmérések szerint a nagyobbik koalíciós partner CDU-CSU konzervatív pártunió javított eredményén.

A válaszadók több mint kétharmada szerint főleg azért büntetik az FDP-t, mert nem tartotta be adócsökkentési ígéreteit.
Westerwelle előremenekülős túlélési technikája azonban nem tarthat örökké, hiszen a közeljövő számos lehetséges pofont tartogat. Összesen hét tartományban rendeznek az idén parlamenti választásokat Németországban, és a jelen számok fényében az FDP leszereplése valószínűsíthető. Ezek után pedig már aligha kerülheti el Westerwelle a most elnapolt „királygyilkosságot”.

Németország westerwelle liberálisok politikai botrány
Kapcsolódó cikkek