Vélemény

Mozgalmasabb időszak következik

Akvizíciókra is készül az Opus Global, a szükséges források bevonásakor szóba jöhet további likvid elemek értékesítése vagy az MNB kötvényprogramja is – mondta lapunknak Mészáros Beatrix, a társaság igazgatóságának elnöke. Áttérnek a negyedéves beszámolóra, osztalékot akkor fizetnek, ha az nem befolyásolja a növekedési terveket.

Ön szerint mi az oka annak, hogy ilyen mértékben csökkent az Opus-részvények árfolyama?

A tavalyi évet az akvizíciók, a tőkeemelések, valamint az összeolvadás előkészítési időszakának nevezhetjük, míg az ideit a stabil értéknövelés, a szinergiák realizálási periódusának. Az árfolyamot a piac határozza meg, amibe beleszólásunk nincs. Az elmúlt időszakban a külső szemlélőnek talán kevésbé tűnt intenzívnek a működésünk, a háttérben viszont nagyon fontos munka zajlott, többek között az új portfólióvállalatok integrációja, a fúzióval járó átalakítási folyamat, a jogszabályi megfelelés és a különböző dokumentációk elkészítése. Az eljárásnak része volt egy egyenértékűségi megfelelés is, ami azzal járt, hogy a fundamentumokon a fúzióig nem lehetett változtatni. Nagyrészt emiatt volt ez a látszólag csendes időszak, ám ezt hamarosan egy sokkal mozgalmasabb követi. A társaság működését, fejlődését követő főrészvényesek, intézményi befektetők bizalma töretlen, tartósan támogatják a stratégia megvalósítását.

Fontos változások történtek a cég élén. Miért volt erre szükség?

A Konzum beolvadása az Opus Globalba lehetőséget teremtett arra, hogy a két társaságnál meglévő párhuzamos funkciókat összevonjuk, és ezáltal egy költségkímélőbb és átláthatóbb működést valósítsunk meg. A beolvadást követően 53 társaság tartozik majd az Opus konszolidációs körébe, ezért fontosnak tartottuk, hogy a stratégiai portfóliónknak megfelelően – amely négy kiemelt gazdasági ágazati területre koncentrál – egy-egy felelős szakértőt, divízióvezetőt nevezzünk ki. A turizmusüzletágat Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója vezeti, az energetikadivízió élére Baji Csabát jelöltük, az élelmiszeripari érdekeltségeket Tóth Anett koordinálja majd, az ipari és építőipari szegmenst pedig Halmi Tamás, az Opus igazgatósági tagja vezetheti majd. Ezen szakemberek szakmai munkáját irányítja, illetve fogja majd össze Gál Miklós, aki az igazgatóság felkérésére július 1-jétől veszi át a vezérigazgatói szerepkört. Gál Miklósnak komoly tapasztalatai vannak pénzügyi területen, a vagyonkezelésben, és számottevő pénz- és tőkepiaci múlttal is rendelkezik. Az ő munkáját Dakó Gábor vezérigazgató-helyettesként a tőkepiaci szabályozás megfelelőségében, valamint befektetési kapcsolattartóként segíti, akárcsak Ódorné Angyal Zsuzsanna vezérigazgató-helyettes, aki a gazdasági és operatív működést menedzseli majd.

A szinergiák kihasználása során lesznek leépítések?

Leépítésre nem készülünk, a meglévő számos feladatot igyekszünk másként leosztani. A látszat ellenére nincs mögöttünk egy hatalmas back office. Még átláthatóbb, költséghatékonyabb működést érhetünk el.

Egy ekkora holdingot hogyan lehet napi szinten átlátni, irányítani?

A megnövekedett vállalat divíziókra szabott vezetése egyértelművé teszi a döntéshozatali és felelősségi szinteket. Mindegyik ilyen területet az említett, elismert vezetők irányítják. Kulcskérdésnek tekintjük a szubszidiaritást, hiszen számos esetben úgy maradhatunk hatékonyak, ha a döntések ott születnek, ahol a megoldásukra a legtöbb releváns információ és szaktudás áll rendelkezésre. Minden társaságnak van saját szakmai menedzsmentje, így a napi operatív működésben alig vesz részt az anyavállalat. Napi szinten az lehet az egyik szerepe, hogy összesítse a vállalatok eredményeit és beszámolóit, ami például a negyedéves jelentésekhez szükséges.

Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Áttérnek a negyedéves jelentésekre?

A befektetői kapcsolattartást egy kiemelt területté léptettük elő, a transzparencia fokozása érdekében 2020-tól negyedévente tesszük majd közzé a vezetőségi jelentéseket.

Változik az Opus stratégiája?

Érdemi változás nem lesz, hiszen eddig is egy tudatos stratégia szerint haladtunk, egy több lábon álló, kiegyensúlyozott portfólió jött létre erős jövedelemtermelő potenciállal. Ezen belül vannak hosszú távú, stratégiai befektetéseink. Ezekben a társaságokban az Opus Global többségi irányítással rendelkezik. A portfóliónk más elemei, az úgynevezett likvid befektetések, többnyire kisebbségi részesedések. Ide soroljuk például a 4iG-t, az Appeninnt vagy a CIG Pannóniát.

A 4iG-ben nemrég csökkent a részesedés. Lemondtak az informatikai területről?

Nem mondtunk le róla, csak máshogy tekintünk rá. A részesedésnek elsődleges célja a portfóliónkon belül, hogy a lehető legnagyobb profitot termelje, akár akár tranzakció útján.

Szóba jöhet további üzletrészek értékesítése?

Befektetési holdingként működünk. Az alapkezelőink által kezelt portfólió vagy a 4iG, a CIG és az Appeninn fontosak, de ezekre olyan likvid befektetésként gondolunk, ahol alapvető célunk az elérhető legnagyobb profit.

Célként tűzték ki a további növekedést. Hogyan tervezik ezt elérni?

A társaságok látványos fejlődésen mennek keresztül. A Hunguest például a piacvezető magyar szállodalánc, amely rendelkezik külföldi szállodákkal is. Ebben a szegmensben cél a külföldi terjeszkedés. A Mátrai Erőmű esetében például szintén új beruházásokban gondolkodunk.

A kapacitásbővítést célozzák?

Ez sok mindentől függ. Nap­elem­parkjaink fejlesztése mellett lehetséges alternatíva egy gázüzemű blokk építése, ebben az esetben nem kapacitásbővítésről, hanem egy technológiaváltásról lenne szó. Emellett vannak olyan, a szén-dioxid hasznosítását lehetővé tevő megoldások, amelyek ha ipari méretekben is működőképesnek bizonyulnak, már kapacitásbővítésről beszélhetnénk, hiszen így a meglévő blokkok is fenntarthatóvá tehetők. További beruházásokat tervezünk az élelmiszeripari szegmensben is. A tiszapüspöki izocukorgyárnál szeretnénk egy kukoricaalapú keményítőt készítő egységet létrehozni. A búzát feldolgozó Viresolnál hamarosan befejeződik a második ütem, amely módosított keményítőt gyárt. A Kall Ingredients Európa egyik legmodernebb izocukorgyára, amely ezer kilométeres körön belül a kontinens legnagyobb kapacitású szereplője. A Wamslernél nagymértékű gyártási modernizációt hajtunk végre, hamarosan új gyártócsarnokot adunk át.

Újabb akvizíciók lesznek?

A tartós jövedelmezőség érdekében folytatjuk a növekedést, és természetesen megvizsgálunk minden olyan akvizíciós lehetőséget, amely beleillik a csoport stratégiájába. Továbbra is olyan, szelektív akvizíciók jöhetnek szóba, amelyek a jelenlegi stratégiai elemeket erősítik. Vannak konkrét tervek, amelyek a látókörünkben vannak, de ezekről egyelőre nem mondhatok többet.

A külföldi terjeszkedés nem cél?

Vállalataink, már méretüknél fogva is, nagyobb részben érdekeltek a nemzetközi piacokon, az aránya összességében is meghaladja az 50 százalékot. Számos kapcsolódási pontunk van tehát, amelyeket igyekszünk eredményesen kihasználni. Az ipari, élelmiszeripari és a turisztikai szegmensekben látunk a régióban még növekedési potenciált.

A növekedéshez terveznek új forrásokat bevonni?

Saját forrással is rendelkezünk, de vizsgáljuk a forrásbevonási lehetőségeket, köztük például a Magyar Nemzeti Bank kötvényprog­ramját is. A finanszírozási struktúrát ugyanakkor az adott tranzakcióra optimalizáljuk, amiben közrejátszik az adott piaci környezet is.

Mikor számíthatnak a befektetők osztalékra?

Igyekszünk megfelelni a befektetői várakozásoknak, de erős nyomás van rajtunk a növekedési tervek miatt is. Az osztalékkérdés egy hosszú távú döntés, felelős társaságként a részvényesi érdekek mellett a holding mintegy hatezer munkavállalójának az érdekeit is szem előtt kell tartanunk.

Új vezérigazgató az Opus élén

Az Opus Global irányítását Gál Miklós veszi át július 1-jétől. A szakember legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a holdinghoz tartozó leányvállalatok megerősítsék meghatározó piaci szerepüket és javítsák hatékonyságukat. Eddigi karrierje során multinacionális vállalatnál, a takarékszövetkezeti integrációban, valamint saját vállalkozásaiban szerzett üzleti tapasztalatokat. A GE Capital Services – Budapest Bank Rt.-nél több területen dolgozott. 2005-től a faktoringgal, hitelezéssel és pénzügyi lízinggel foglalkozó Arthur Bergmann Budapest Kft. ügyvezetője, majd 2012-től az akkor már zárt körű részvénytársaságként működő vállalkozás igazgatósági elnöke. Pénzpiaci szaktudását a 3A Takarékszövetkezet igazgatósági elnökeként és a Centrál Takarék Szövetkezet igazgatósági tagjaként kamatoztatta. Gál Miklós főiskolai közgazdászdiplomáját a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán csődjogi szakokleveles közgazdász- képesítéssel, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán pedig bizalmi vagyonkezelő szakközgazdász-diplomával egészítette ki.

 

Mészáros Beatrix Opus Global
Kapcsolódó cikkek