Az utoljára 2020 áprilisában látott négy hónapos olajárcsökkenést követően az OPEC+ még október elején bejelentette, hogy a várakozásokat messze felülmúlva napi 2 millió hordóval mérsékeli kitermelési kvótáját novembertől. A járvány kirobbanása óta nem volt példa ilyen mértékű csökkentésre és előtte sem igen. Az OPEC+ sajtóközleménye szerint a döntés nem politikailag motivált volt, hanem a közelgő globális okozta keresletcsökkenés ellensúlyozására szolgál. A szaúdi olajminiszter – érezve, hogy a mostani döntéssel kihúzza a gyufát az amerikaiaknál – hozzátette, hogy a 2 millió hordós csökkentés voltaképpen csak 1 millió hordós mérséklés, hiszen a korábbi kvótaemelések alapjául szolgáló bázisszinthez lett mérve a mostani módosítás, és eddig sem sikerült teljesíteni a kvótaszintet. Az utóbbitól az eltérés a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint több mint 2 millió hordó naponta. 

Union Steelworkers on Strike at Tesoro Refinery in Southern California
Fotó: Wally Skalij / Los Angeles Times via Getty Images

A döntés komoly kudarc a Fehér Ház számára, ami már nyáron is a nagyobb kitermelés mellett érvelt, és akár gyökeresen változtathatja meg Amerika Közel-Keleti politikáját, különösen az orosz háború árnyékában. Az OPEC+ kvótacsökkentésnek közvetlen hatása lesz az őszi amerikai választásokra is. Pont ezt szerette volna elkerülni Biden elnök és elérni, hogy legalább két hónappal később, az előválasztások után döntsön a kartell.

Pontosan az olajárak politikai döntésekre gyakorolt szinte közvetlen hatása miatt döntött úgy a Biden kormányzat még márciusban, hogy az akkor épp égbe szökő olaj- és így benzinárak ellensúlyozására az ország áprilisban megnyitja stratégiai olajtartalékait. Az azóta megvalósított terv példátlan,

180 millió hordó piacra bocsátásáról szólt hat hónapon keresztül, azaz napi 1 millió hordóval növelte a kínálatot. 

A cél az amerikai benzinárak mérséklése és a párttagok újraválasztásának biztosítása novemberben. Az előbbi sikerült az utóbbi majd november 8-án kiderül.

A Stratégiai Nyersolaj Készletet (SPR) 1975-ben hozták létre válaszul az 1973-as olajembargóra. Csúcsszintjét 2010-ben érte el, amikor 726,6 millió nyersolajjal rendelkezett. A készletek az idei március bejelentéskor már csak 568 millió hordón álltak. Ami október elejére, 409 millió hordóra zsugorodott. Utoljára 1984 júniusában láthattunk alacsonyabb szintet. Megdöbbentő ez a mértékű csökkenés, de talán már kevésbé fontos az SPR, mint egykor volt. Az amerikai palaolaj-termelés növelte az amerikai energiabiztonságot, és mérsékelte a stratégiai készlet jelentőségét, mivel csökkentette az importtól való függőségünket. 2005-ben az Egyesült Államok még napi 10,1 millió hordó nyersolajat importált, amelyből 4,8 millió hordó (48 százalék) az OPEC-től származott. Akkor az SPR 685 millió hordót tartalmazott, így ez 68 napi ellátás fedezésére volt elegendő. Ezzel szemben 2021-ben Amerika napi 6,1 millió hordó nyersolajat importált, amiből csak napi 800 ezer hordó származott az OPEC-től. Ami még fontosabb, hogy az importált olaj nagy részét finomították és késztermékként újra exportálták. Tavaly az amerikai nyersolaj és késztermékek nettó importja valójában napi 62 ezer hordó volt. Azaz az Egyesült Államok nettó exportőr volt. Még ha nem is feltételezzük, hogy Amerika nettó exportőr marad, látható, hogy sokkal kisebb az ország kitettsége az OPEC irányába.

A heti adatok alapján szeptemberben rekord szintű napi 4 millió hordó exportteljesítményt produkált az ország.

Így minden bizonnyal lehet azzal érvelni, hogy az SPR-nek kisebb a stratégiai jelentősége, mint egykor volt, és hogy talán már nincs is szükségük 700 millió hordónyi olajtartalékra.

A stratégiai olajtartalék mellett a hétköznapi, mindennapi működést előmozdító tartalékok is egészséges szinten találhatók. Nemcsak az idei év legmagasabb nyersolajkészlet bővülését láthattunk október első hetében, de 2021 márciusában volt csak nagyobb egyhetes növekedés. A nyersolajkészletek így 439 millió hordón állnak, ami 2021 augusztusa óta nem látott magasság és már több mint a stratégiai olajtartalékban lévő mennyiség. 

A kormány aggódva a novemberi időközi választások eredményét negatívan befolyásoló, újból emelkedő olajárak miatt, úgy döntött, hogy a teljes felhatalmazott 180 millió hordós állományt a piacra bocsátja, így november és december folyamán további 20 millió hordóval nő majd a kínálat. Az eredmény azonnali volt és a rövid szeptemberi emelkedést követően újra csökkennek a benzinárak. 

A nagy kérdés, hogy a napi 1 millió hordós nyersolajkínálat hiánya milyen hatással lesz majd az olajárakra, de egyelőre azt látni, hogy a világszinten lassuló gazdaság gondoskodik ennél nagyobb keresletcsökkenésről. Ellenben a távolabbi jövőben a készletek tervezett, legalább részbeni feltöltése képezhet padlót az árak alatt. Így a nyolcvan dollár környéki amerikai könnyűolaj ár hosszabb távú egyensúlyi állapotot eredményezhet.