Nagy-Britannia a 2020. január 31-i Brexit után azonnal bejelentette, hogy az EU helyett Ázsiában fog új befektetési és piaci lehetőségeket keresni. Ennek egyik konkrét lépése volt, amikor 2021. február 1-jén bejelentette belépési szándékát Ázsia egyik legnagyobb szabadkereskedelmi társulásába, az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség szabadkereskedelmi csoportba (CPTPP: Comprehensive and Progressive Agreement for Transpacific Partnership). A CPTPP-megállapodást 2018. március 8-án 11 ország – Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Szingapúr, Vietnám, Peru, Malajzia, Chile és Brunei – írta alá. A megállapodás 2018. december 30-án hatályba is lépett a tizenegyből tíz országban, ugyanis Bruneiben addigra még nem történt meg a ratifikáció.

A CPTPP jelentős gazdasági, piaci és pénzügyi erőt képvisel. Tagországainak lakossága 500 millió, és az együttes gazdaság a világ GDP-jének 12 százalékát teszi ki. A megállapodás célja a vámok teljes eltörlése, a beruházások előtti korlátok lebontása az innováció felpörgetése, a szabadalmak kölcsönös tiszteletben tartása mellett. Mindez jelentősen támogatja az országok egyébként is növekvő gazdaságainak további bővülését.

united kingdom, cargo, teherszállítás, exoprt, import, befektetés, vám, kikötő, szállítás, hajó, traszport,
Inside The Port Of Felixstowe, Britain's Busiest Container Port A tugboat prepares to assist the departure of the MSC Nela container ship from the Port of Felixstowe, owned by a unit of CK Hutchison Holdings Ltd., in Felixstowe, UK, on Friday, Jan. 13, 2023. Britain's trade deficit narrowed sharply after a slump in natural gas prices reduced import costs and a flurry of exports of aircraft and cars. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Nagy-Britannia belépésével új piaci lehetőségek nyílnak nemcsak a britek, hanem a CPTPP-tagállamok számára is. A brit cégek befektetési lehetőségekhez jutnak, de a mostani tagállamok is hozzáférnek a 67 milliós brit piachoz, a brit közbeszerzési lehetőségekhez, és szorosabb kapcsolatot tudnak kiépíteni a brit gazdasággal, amely a világ hatodik legnagyobb gazdasága. Az is komoly lehetőség, hogy Nagy-Britanniában kilencven világszínvonalú egyetem van, és közülük négy a világ tíz legjobb egyeteme között található. Nagy-Britannia belépésével az együttes a világ teljes GDP-jének 12 százalékáról a 15 százalékára fog nőni. A szabadkereskedelmi megállapodás pedig nyit Európa felé, és az európai orientáció növelheti globális gazdasági szerepét. Úgy tűnik tehát, hogy win-win, vagyis „ezzel az üggyel mindenki nyer” helyzetről van szó. 

Meg kell azonban említenünk, hogy Nagy-Britanniának talán nem is a gazdasági kapcsolatok a legfontosabbak, hiszen a mostani tagországok csaknem mindegyikével van már most is valamilyen szabadkereskedelmi megállapodása. Nagy jelentőségű a geopolitikai szerepvállalás is. A CPTPP-nek nem tagja egyetlen igazi gazdasági nagyhatalom sem. Nagy-Britannia és Japán szeretné az USA-t rávenni a belépésre. Közben 2021 szeptemberében beadta jelentkezését Kína, majd rögtön utána Tajvan is. Nagy-Britannia, Japán és persze Ausztrália nyilván megtesz mindent, hogy Kína ne lehessen a megállapodás tagja. Ugyanakkor többségében lehetnek azok a tagállamok, amelyek szívesen vennék Kína tagságát és az ezzel megnyíló gazdasági és piaci lehetőségeket. Érdekes ezért, hogy hogyan alakulnak majd a belső erőviszonyok, és Nagy-Britannia után, amely tizenkettedikként az első nem alapító tag, mely országokat fogad majd be a közösség. 

Kína ellen a legnagyobb ellenérv, hogy az állami vállalatokon keresztül erőteljesen támogatja a nemzeti gazdaság erősödését. Azonban a jelenlegi válságban pontosan ugyanezt teszi csaknem minden ország. A legjobb példa erre az Egyesült Államok, amely nemcsak erőteljesen támogatja az amerikai cégeket, de igyekszik is kiszorítani piacáról más országok, például Kína cégeit. A brit beruházási miniszter, Dominic Johnson pedig – Kínára utalva – kijelentette: azt akarjuk, hogy minden ország tartsa be a kereskedelmi, vám- és kvótaszabályokat, és az elvárt módon működtesse a közbeszerzési rendszerét. Valószínűleg nem véletlen, hogy az egyik brit szakértő szerint Nagy-Britannia csatlakozása a CPTPP-hez sokkal inkább a politikáról, mint a gazdaságról szól. (Forrás: a Nikkei Asia honlap különböző jelentései.)