Magyar gazdaság

Az AstraZenecára is lehet már online időpontot foglalni

Újraindulnak a szűrővizsgálatok, a 16–18 évesek oltásáról hamarosan döntés várható – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

A járvány kitörése óta most először áll rendelkezésre annyi vakcina Magyarországon, hogy aki be akarja oltatni magát az egy-két napon belül megkaphatja a vakcinát – jelentette be György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője. Kiemelte:

Magyarországon 10 emberből, hét már megkapta az első oltását.

Statisztikai adatok szerint a magyar lakosság 38 százaléka már legalább az első oltását megkapta, szemben az európai uniós 22 százalékos átoltottságával. Eddig 3,7 millióan kaptak első dózist, 1,7 millióan pedig már mindkét adagon túl vannak. Az oltásra regisztráltak száma 4,5 millió fő, 74 százalékuk már oltást is kapott. Jelenleg a regisztráltak közül 1,2 millióan várnak védőoltásra.

Az országban rendelkezésre álló Pfizer/BioNTech-vakcinákkal a 16–18 évesek oltási sorozata is hamarosan elkezdődhet,

azok számára is beadható a vakcina, akik három hónapja estek át a fertőzésen – tette hozzá György István. A tinik oltásával kapcsolatban döntés rövidesen várható.

Fotó: Pixabay

Hangsúlyozta, a következő napokban is nyitva marad az online időpontfoglaló rendszer, és az AstraZeneca vakcinára is megnyitják a foglalás lehetőségét, közel 200 ezer adag ilyen vakcinát adnak ki az oltópontoknak.

A heti vakcinák mennyisége rendkívül magas, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

A heti vakcinák mennyisége:

  • 38 400 Moderna,
  • 355 680 Pfizer,
  • 780 000 Szputnyik V,
  • 24 000 Janssen,
  • 400 000 Sinoparm,
  • 44 400 Moderna,
  • 343 200 AstraZeneca.
  • Mivel nagy mennyiségű és sokféle oltóanyag áll rendelkezésre, ezért a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták számára is biztosítják a vakcinát, ugyanakkor ugyanezt elvárják a külföldön szolgálatot teljesítő magyar diplomatákkal szemben is – mondta Müller Cecília.

    Kiemelte: csütörtöktől újraindulhat a népegészségügyi szűrővizsgálatok rendszere, ezek azok, amelyek a daganatok korai felismerését teszik lehetővé. Így ismét végeznek emlő- és méhnyakrák-, valamint vastagbélrák-szűrő vizsgálatokat is.

    Megkezdődött szerdán az Európai Bizottság által az AstraZenaca ellen szerződésszegés címén indított per.

    A brüsszeli bírósági meghallgatáson az ügyvédei sürgették, hogy a brit–svéd gyógyszergyártó minden üzeméből, így a szigetországiakból is azonnal indítsa el a megígért szállítmányokat – az AstraZeneca jogi képviselője szerint viszont ez a kötelezettség nem szerepel a szerződésben. Az első meghallgatás mindössze egy óráig tartott, a következőt május 26-án tartják, az ítélet pedig júniusra várható.

    györgy istván
    Kapcsolódó cikkek