Napraforgóból 86 ezer hektárról átlagosan 1,2 tonna termést takarítottak be (tavaly 2,6 tonna volt hektáronkénti volt); ott lett jobb (akár 3,5-4 tonnás a termésátlag), ahol öntöztek – közölte az MTI-vel Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára. Kukoricát csaknem 93 ezer hektáron termesztettek, ám a területek 60 százalékát be kellett silózni

20220824  Andráshida Szárazság, aszály illusztráció a kukorica földeken
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap 

A maradék területen – 90 százalékos betakarítottság mellett – hektáronként 1 tonnás a megyei termésátlag. A korábbi évet 4,5 tonnás termésátlaggal tragikusnak nevezték; 2020-ban volt a rekordév, 8,2 tonnás hektáronkénti megyei átlaggal.

Egy hektár termelési költsége – szárítással együtt – 600-700 ezer forint között mozgott; az öntözés körülbelül 200 ezer forintos többletköltséget jelentett hektáronként.

A kalászosoknál szerény vagy nullás gazdálkodási eredményeket lehetett csak elérni; az őszi vetésű növényeknél viszont veszteséget könyvelnek el a gazdák. A negatív szaldón az csökkenthet valamennyit, ha sikerül a tavalyi készlet egy részét felhasználni – jegyezte meg.

A Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülésén elhangzott, hogy jelentős mértékben csökkent az őszi alapműtrágyák kihelyezése; a kis- és közepes gazdaságok az idén gyakorlatilag nem juttatnak ki műtrágyát. Barabás Béla szerint – bár a jelenleg kikelt kultúrák jó fejlettségi állapotban vannak a csapadékos szeptembernek köszönhetően – a visszafogott tápanyag-utánpótlás jövőre okozhat terméskiesését.

A rossz termés következtében kialakult takarmányhiányról szólva a titkár elmondta, a rozzsal kevert tömegtakarmány minősége elmarad a korábbi évekétől; a Dunántúlról vagy külföldről hozott pedig a szállítási költségek miatt drága. 

Van olyan sertéstartó telep Békésben, ahol felszámolták az állatállományt és csak bértartást vállalnak; és tud olyanról is, ahol 30 százalékkal csökkentették a sertésállományt.

Erről pontosabb képet év végén lehet látni – a hangsúlyozta.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatóságának adatai szerint őszi búzát az előző évi 93 ezer helyett 105 ezer; őszi árpát 24 ezer helyett 32 ezer; őszi káposztarepcét pedig 7500 hektáron terveznek termeszteni a gazdák; a területek nagy részén már el is végezték a vetést. 

Idén csaknem 7300 kárenyhítési kérelmet adtak be; amely meghaladja a 205 ezer hektárt. Kukoricánál Békés megyében a 93 ezer hektár vetésterület csaknem 90 százalékát bejelentették; a táblák 36 százalékát 90 százalék feletti hozamcsökkenésre adták be.