Magyar idő szerint szombaton 19.30 körül Varga Csaba megindította a csúcsmászását a Nanga Parbatra – erről a magyar hegymászó hivatalos kommunikációs partnere, a Hazajáró Facebook-oldala számolt be. A nagyváradi építész-sportember pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül mászik, éppen úgy, ahogy a tragikus véget ért májusi Mount Everest-expedíción Suhajda Szilárd.

Varga Csaba, hegymászó
Varga Csaba lehet az első magyar, aki hivatalosan is feljut a világ kilencedik legmagasabb csúcsára. Fotó: Facebook / Hazajáró

A Hazajáró azt írta, folyamatos kapcsolatban állnak a hegymászóval. Amint érdemi információ érkezik a csúcsmászásról, 

előreláthatóan vasárnap délelőtt,

jelezni fogják. „Mi most nem tehetünk mást, mint drukkolunk, imádkozunk, és küldjük az erőt. Kitartás Csabi!” – zárták a bejegyzést. Varga Csaba szombat kora este a 3-as táborból, mintegy 6750 méterről indította meg a közvetlen csúcstámadást. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, még közel 1400 méter szintemelkedést kell leküzdenie. 

A Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa, a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekszik. A neve szó szerinti fordításban „meztelen hegyet” jelent, de gyilkos hegyként is szokták emlegetni a rajta bekövetkező, nagyszámú hegymászóbaleset és tragédia miatt. Az éppen tíz éve, 2013 májusában a 8586 méteres Kancsendzöngán odaveszett Erőss Zsolt 1999-ben feljutott a legmagasabb pontjára, de mivel nem volt mászóengedélye, ez nem tekinthető hivatalosnak.

Éppen ezért, ha Varga Csaba sikerrel jár, ő az első magyar, aki a nyilvántartások szerint is felért a 8125 méteres csúcsra. A fejleményekről a Világgazdaság tudósítani fog.

Vége a feszült várakozásnak: nem sikerült a csúcstámadás, biztonságban vannak a magyar hegymászók

Egy hete nem adott hírt magáról Klein Dávid és Kerekes Bence, akik az évtizedek óta érintetlen, 7403 méteres pakisztáni hegyre szerveztek expedíciót.