Ahogy azt a Világgazdaság csütörtökön megírta, egy rendőrségi helikopter balesetet szenvedett és belezuhant a Balatonba. Akkor annyit lehetett tudni, hogy a szerencsétlenség Balatonszéplak-alsónál, Zamárdi közelében történt.

Rendőrségi helikopter zuhant a Balatonba, a legénység komolyabb sérülés nélkül megúszta a balesetet. Fotó: Németh András

Később a rendőrség közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy a baleset szeptember 7-én 14 óra 44 perckor következett be Balatonszéplak közelében. A körülményekről is beszámoltak: a parttól körülbelül 300 méterre a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben a tóba zuhant egy MD 500E típusú helikopter. Hangsúlyozták, hogy az okok egyelőre tisztázatlanok, a vizsgálat folyamatban van. A leglényegesebb azonban, hogy a gép kéttagú legénységét egy közelben tartózkodó hajó kimentette, és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket.

A felvételen az látszik, hogy a vízszinthez képest mintegy tíz méteres magasságból a helikopter óvatosan a tó felszínéhez közelít. Ám egyszer csak megpördül, majd körbe-körbe pörög, végül pedig nem nagy sebességgel, de irányíthatatlanul becsapódik a Balatonba. A szerencse az volt, hogy a baleset közelében egy vitorlásversenyt is tartottak, a biztosítást végző rendezők pedig azonnal ki tudták menteni a helikopter legénységét.