BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetésre sem számíthat

A következő két évben semmilyen környezetvédelmi beruházás nem kaphat adókedvezményt. Pedig mind a környezetvédelmi tárca, mind az Országgyűlés illetékes bizottsága szorgalmazta a kedvezmény biztosítását.

A jövő évi adótörvénycsomagban egyetlen környezetvédelmi adókedvezmény sem található. Bár a javaslatok között szinte az utolsó pillanatig tartotta magát -- a kisvállalkozók beruházásai mellett -- a környezetvédelmi fejlesztések adókedvezményének indítványa is, az utolsó kormányegyeztetésen más döntés született -- tudta meg a Világgazdaság. Szinte észrevétlenül hullott ki a környezetvédelmi támogatás a csomagból.
A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) által kidolgozott javaslatok visszafogottságát bizonyítja, hogy a kedvezmények együttesen sem érték volna el a százmillió forintot -- mondta lapunknak Petz Veronika, a tárca főosztályvezető-helyettese. Megítélése szerint a döntéshozók nem érzik át a környezetvédelem jelentőségét, pedig már ma ott tartunk, hogy az a piaci verseny egyik fontos eszközévé vált. A versenyszektornak nem azért fontos a környezetvédelem, hogy jó levegőt szívjunk, hanem azért, hogy környezetvédelmi okokra hivatkozva tudják kiszorítani a konkurencia áruját -- mutatott rá.
A tárca javaslata szerint egyébként a költségvetést szinte nem érte volna veszteség. Jövőre semmilyen kiadás nem terhelte volna, az adókedvezményt ugyanis a környezetvédelmi beruházást végző cégek csak a nyereségből írhatták volna le, azaz csak 2002-ben. Ez a KöM filozófiaváltását bizonyítja, amely egyezik azzal az uniós elvvel, hogy elsősorban a teljesítményre adható kedvezmény. A tárca a -- ma még csak nyomokban felfedezhető -- háttéripar, a környezetvédelmi berendezések hazai gyártását szerette volna lendületbe hozni az adókedvezménnyel.
Minderre két okból is szükség lenne. Az Európai Unió továbbra is kifogásolja a környezetvédelem -- ezen belül a hulladékgazdálkodás -- helyzetét, s nem tartja kielégítőnek annak finanszírozását. Ez egyértelműen kiderül a legutóbbi országjelentésből. A másik ok a hulladékgazdálkodási törvény, amely a rendszer megváltoztatását tűzte ki célul. Az alapok lerakásához egyébként jövőre mintegy tízmilliárd forinttal kellene a költségvetésnek hozzájárulnia. Ennek azonban nem csupán az elfogadott adótörvényekben, de a költségvetési törvényjavaslatban sincs semmi nyoma, az ezzel kacsolatos módosító javaslatokat pedig rendre leszavazták a képviselők -- mondta lapunknak Ékes József (MDF) országgyűlési képviselő. Pénz nélkül nem lehet csodát tenni -- tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.