Magyar gazdaság

A volt főigazgató beperli az FVM-et

Beperli az agrártárcát Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) volt főigazgatója, akit vezetői posztjáról azonnali hatállyal leváltottak és az intézményből is eltávolítottak. Az FVM alkalmatlansággal indokolja a döntést, de Udovecz szerint felmentéséhez nem szakmai okok vezettek. Menesztésében az játszott szerepet, hogy egy ügy kapcsán nem tűrte el Szabadi Béla államtitkár formai semmiségeket kifogásoló, sértő hangnemét -- állítja.

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordul Udovecz Gábor, az agrártárca felügyelete alá tartozó AKII menesztett főigazgatója. Kérdésünkre közölte: a napokban az FVM helyettes államtitkári szinten is megerősítette, hogy azonnali hatállyal visszavonják vezetői megbízatását és megszüntetik közalkalmazotti munkaviszonyát. A tárca a döntést alkalmatlansággal indokolja, amit Udovecz megdöbbentőnek tart. Szerinte ugyanis vele szemben eddig semmilyen szakmai kifogás nem merült fel, sőt az intézet munkáját általános elismerés övezte.Az ügy előzménye, hogy Udovecz a közelmúltban egy telefonbeszélgetés kapcsán összekülönbözött Szabadi Béla politikai államtitkárral. A volt főigazgató elmondta: Szabadi minősíthetetlen hangon beszélt vele, amellyel emberi és szakmai önérzetét is megsértette. Az államtitkár egy gépberuházásokkal foglalkozó elemzést kért számon, amelyen szerinte az AKII "napokig rajta ült". Udovecz ugyanakkor állítja: a feladatot az FVM-től október 18-án délelőtt kapta, és a választ még aznap délután meg is adta. Szabadi a faxokkal alátámasztható időpontok kapcsán is meghazudtolt -- közölte Udovecz.A menesztésről szóló döntést a volt főigazgató szerint Szabadi hozta meg, bár a munkáltatói jogokat Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gyakorolja. Udovecz a munkaügyi perrel azt szeretné elérni, hogy Torgyán az elbocsátást vonja vissza. A főigazgatót ugyanis az AKII élére egy megnyert pályázat után 2001. december 31-ig nevezték ki. Most sem látok olyan szakmai okot, amely további munkavégzésemet ellehetetlenítené -- szögezte le.Mint ismert, a közelmúltban még Szabadi adta át Udovecznek az OMÉK ágazati nagydíját. Tamás Károly közigazgatási államtitkár pedig meghívta a Széchenyi-tervhez készülő agrárprogram szerkesztőbizottságába. Tamás tegnap kérdésünkre közölte: nem érzi magát kompetensnek, hogy a főigazgató fegyelmi ügyében nyilatkozzon.


A menesztett vezető szerint semmiségeket kifogásolt Szabadi Beperli az agrártárcát Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) volt főigazgatója, akit vezetői posztjáról azonnali hatállyal leváltottak és az intézményből is eltávolítottak. Az FVM alkalmatlansággal indokolja a döntést, de Udovecz szerint felmentéséhez nem szakmai okok vezettek. Menesztésében az játszott szerepet, hogy egy ügy kapcsán nem tűrte el Szabadi Béla államtitkár formai semmiségeket kifogásoló, sértő hangnemét -- állítja. Hazafi László-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek