Magyar gazdaság

Az osztrákok kevesebbet dolgoznak

Óriási különbségek tapasztalhatók az éves szabadságot illetően az egyes országok között -- állapítja meg a Mercer Consulting tanácsadó cég felmérése. Az osztrákok vehetik ki a legtöbb szabadnapot, míg a legszorgalmasabb nemzet címét -- a sztereotípiáknak megfelelően -- a japánok nyernék el.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által ismertetett felmérés az éves rendes szabadság keretében biztosított szünnapok mellett figyelembe veszi az államilag előírt munkaszüneti napok -- ilyenek például a nemzeti ünnepek -- számát is. Az adatok azt mutatják, hogy Európában rendelkeznek a legtöbb szabadnappal a munkavállalók, igaz, ezen belül is hatalmasak lehetnek az eltérések: az átlagos osztrák alkalmazott jár a legjobban, évente összesen 43 napon nem kell bemennie munkahelyére, míg az uniós rangsor másik végén álló írek ennél 14-gyel kevesebb, mindössze 29 szabadnapot kapnak munkáltatójuktól. A mediterrán térség csak a középmezőnyben végzett, a spanyoloknak és az olaszoknak egyaránt évente mindössze 36 szabadnapjuk van.A tényleges szabadság hossza rendszerint felülmúlja a jogszabályokban előírt minimumot, Japán az egyetlen, ahol az alkalmazottak önszántukból nem élnek a törvények adta lehetőséggel, így -- a hét végi pihenőkön kívül -- évente mindössze 24 olyan nap akad, amikor nem dolgoznak, így átlagosan 6 szabadnapról mondanak le. Csekély vigasz, hogy náluk a legmagasabb az államilag előírt munkaszüneti napok száma.A szabadnapokhoz hasonlóan nagy eltérést mutat a heti munkaórák száma is Európában. Az uniós jogszabályok 48 órában maximálják a heti munkaidőt, a nemzeti szabályozás ettől csak lefelé térhet el. A tagországok többsége él is a lehetőséggel, kilenc országban 40 óra a felső határ, a legkevesebbet, heti 35 órát, a franciáknak kell dolgozniuk. Nagy-Britannia, Dánia és Írország viszont a brüsszeli előírásokkal megegyező plafont határozott meg a munkaadók számára.


Nemzetközi körkép a szabadnapok számáról Óriási különbségek tapasztalhatók az éves szabadságot illetően az egyes országok között -- állapítja meg a Mercer Consulting tanácsadó cég felmérése. Az osztrákok vehetik ki a legtöbb szabadnapot, míg a legszorgalmasabb nemzet címét -- a sztereotípiáknak megfelelően -- a japánok nyernék el. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek