Veszprém biztosan nem készít kétéves költségvetést -- mondta lapunknak Dióssy László polgármester, aki egyben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A polgármester kifejtette: a központi költségvetési törvényjavaslat semmilyen formában nem utal arra, kapnak-e többletforrásokat a települések, ha a következő két évben az infláció az ideihez hasonlóan meghaladja a prognosztizáltat. Így nagyon bizonytalan a 2002-es tervezés. Ebben az évben az önkormányzatok egyharmadának, mintegy 1100 településnek még kötelező feladatai ellátásához is kiegészítő állami támogatásra van szüksége -- mutatott rá a TÖOSZ elnöke. Csak a nagyobb, jelentősebb saját bevétellel bíró városok tervezhetnek hosszabb távra, de a kétéves -- pontosabban kétszer egyéves -- önkormányzati büdzsé készítésére Dióssy László szerint leginkább politikai okokból vállalkoznak az önkormányzatok.
Kaposváron még nincs végleges döntés, de az önkormányzat valószínűleg azt a megoldást választja, hogy egyéves költségvetést készít 2001-re, ám a sarokszámokat 2002-re is meghatározza -- tudtuk meg Szita Károly polgármestertől. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kifejtette: az önkormányzatok két évre előre tudják, az intézmények működtetésénél mire számíthatnak állami forrásokból, így tervezhetnek előre. Kaposváron a városi büdzsé mintegy 80 százalékát fordítják az intézményekre, a többit a fejlesztésekre. A polgármester elképzelései szerint jövő év elején, a 2001-es költségvetés készítésekor azt is meghatároznák, hogy 2002-ben milyen fejlesztéseket tervez a város, ám ezek tartalmát csak később határoznák meg pontosan.
A 4600 lakosú Lakiteleken Anka Balázs polgármester szerint a jövőben is egyéves költségvetést készítenek. Forráshiányos településként állandóan pénzszűkében vagyunk, még az egyéves büdzsét is nehéz összehozni -- magyarázta a polgármester. Lakiteleken 2000-ben 480 milliós a költségvetés főösszege, ám a kiadások mintegy 10 százalékára nem adnak fedezetet a bevételek. Emiatt évek óta állami támogatást igényelnek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések keretéből, de a teljes hiányzó összeget még sohasem kapták meg. Jövőre is az ideivel azonos nagyságrendű költségvetést terjesztenek be a településen, ahol nem tervezik hitel felvételét, inkább a szükséges fejlesztéseket fékezik tovább.
A XII. kerület egyéves költségvetést készít -- válaszolta lapunk kérdésére Mitnyan György. A budapesti városrész polgármestere úgy látja: a kerületek sajátos helyzetben vannak, mivel nem csak az állami büdzsétől, hanem a fővárosi forrásmegosztástól is függ, mekkora összeggel gazdálkodhatnak. Emiatt nagyobb a bizonytalanság a kétéves tervezéssel kapcsolatban, s a későbbiekben úgyis módosítani kellene a büdzsét -- fogalmazta meg véleményét Mitnyan György.
Budapest XI. kerülete azt tervezi, hogy kétszer egyéves költségvetést készít, de a végleges döntést csak jövő év elején hozza meg az önkormányzat -- tudtuk meg Juhos Katalin polgármestertől. Szerinte a döntés előtt mindenképpen le kell zárulnia azoknak a vitáknak, amelyek a fővárosban jelenleg is folynak a helyi adók -- az ingatlan- és idegenforgalmi adó -- kapcsán. Juhos Katalin azt mindenképpen járható útnak tartja, hogy a 2002-re tervezett fejlesztéseket már a jövő évi költségvetés készítésekor meghatározzák.
A fejlesztések és beruházások, valamint a hiteltörlesztések tekintetében már régóta több évre tervez a békéscsabai önkormányzat -- mondja Pap János, a város polgármestere. Szerinte azonban a kétéves büdzsé legfeljebb pr-célokat szolgál. Az intézményi kiadásokat kétéves távlatban csak nagy hibaszázalékkal lehet tervezni, hiszen meglehetősen bizonytalan, hogy az elkövetkezendő két évben a tervezett keretek között marad-e az infláció, s mennyi lesz a dologi kiadások emelkedése -- állítja a polgármester. Pap János szerint azt már most látszik, hogy a kötelező közalkalmazotti béremelésre a központi normatíva összege nem nyújt teljes fedezetet. A többletterhet ismét a településeknek kell felvállalni, többnyire a fejlesztések rovására.
Debrecen nem tervez kétéves költségvetést -- mondta a Világgazdaságnak Kósa Lajos polgármester. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a következő években jelentős intézményi átalakításokat tervez az önkormányzat. Ezek oktatási intézményeket is érintenek majd. Az iskolákat nem lehet a naptári év elején, vagyis tanév közben átszervezni, Így Debrecenben most lehetetlen két évre előre büdzsét készíteni -- mutatott rá a polgármester.