Magyar gazdaság

Csökkent az ipari termelés dinamikája

Szeptemberben ez előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal növekedett az ipari termelés. Az eddig 20 százalék felett mozgó index csökkenése mögött az erős bázishatás húzódik meg. Az idén a csökkenés ellenére is igen magas marad az ipari növekedés dinamikája.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 16,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest -- közölte végleges adatait a Központi Statisztikai Hivatal. A szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított egyhavi index 0,3 százalékos növekedést mutat.Az ipari termelés volumennövekedésének tizenkét havi indexe az idén most a legalacsonyabb. Ez várható volt, mert az ipari növekedés megugrása tavaly nyár végén, ősz elején következett be, vagyis erős bázishatás jelentkezik a számokban -- mondja Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője. Az idén az átlagos volumennövekedés 1999 első kilenc hónapjához viszonyítva így is 20,3 százalékos.A mostani adatok megegyeznek a hónap elején publikált előzetes számokkal. Kisebb meglepetést jelent ugyanakkor a belső szerkezet. A korábban megjelent fizetési mérleg és külkereskedelmi statisztika ugyanis arra engedett következtetni, hogy az ipari növekedés ütemének csökkenése mögött az exportteljesítmény visszaesése húzódik meg.Ebbe az irányba mutatott az utóbbi hónapokban megélénkülő belső értékesítés. A mostani adatok azonban nem egészen támasztják alá ezt -- hívja fel a figyelmet Forián. Az exportértékesítés 25,9, illetve a belföldi értékesítés 10,2 százalékos indexe azt mutatja, hogy továbbra is az export a húzóerő. Ugyanakkor az egyhavi adatokkal csínján kell bánni, érdemes megvárni a következő két-három hónap adatait, hogy a trendre egyértelműen lehessen következtetni.A részletes adatok szerint az új rendelések száma gyorsan növekedett szeptemberben. Ez elsősorban a járműgyártás exportmegrendeléseinek köszönhető. A nagyobb magyarázóerejű teljes rendelésállomány bővülése már nem ilyen gyors. Egy év alatt 10,6 százalékos volt a növekedés. Ez csaknem teljesen megegyezik az előző havi adattal.A ipari termelés volumennövekedése éves átlagban a negyedik negyedévben várható csökkenés ellenére is magas marad -- mondja Forián. Amennyiben az év utolsó három hónapjában az index 14-15 százalékra csökken, az éves dinamika még mindig 19 százalék körül lesz.


A vártnál magasabb az exportértékesítés Szeptemberben ez előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal növekedett az ipari termelés. Az eddig 20 százalék felett mozgó index csökkenése mögött az erős bázishatás húzódik meg. Az idén a csökkenés ellenére is igen magas marad az ipari növekedés dinamikája. M. I.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek