Eddig a 6,5 milliárd forintos keretből 5,5 milliárdot osztott szét a gazdasági tárca, amelyből ezerötszáz bérlakás épülhet. Az önkormányzatok a programhoz összesen 1,8 milliárd forint készpénzt és 1,1 milliárd forint értékű telket, ingatlant használnak fel. Az ezerötszáz új bérlakásnak több mint a kétharmada (1054) szociális, egyharmada (492) pedig költségelven megállapított lakbérű lesz.
Az idén harmadszor döntött a gazdasági miniszter az állami bérlakásprogramra benyújtott pályázatokról. A múlt héten 19 település húsz pályázatára másfél milliárd forint támogatást hagyott jóvá. Ebből a pénzből az önkormányzatok 485 bérlakást építenek, vásárolnak vagy alakítanak át. A települések önrészként 454 millió forint készpénzzel és 389 millió forint értékű ingatlannal járulnak hozzá a bérlakásprogramhoz. A legtöbben új lakást építenek, és csak kevesen vásárolnak használt ingatlant.
Egyre több tízezer lakos alatti kistelepülés pályázik bérlakásépítésre. A harmadik fordulóban nyertes húsz pályázatból nyolcat ilyen kistelepülés adott be, köztük négy olyan község, ahol 3000-nél is kevesebben laknak. A legkisebb nyertes település Felsőmocsolád -- ahol 550-en élnek --, mindössze egy bérlakást kíván négymillió forint támogatás segítségével megvásárolni a községbe települő orvosnak. A győztesek között van három megyeszékhely (Debrecen, Eger, Pécs) és egy fővárosi kerület (XIII.) is. A legtöbb bérlakással, 84-gyel Debrecen állománya bővül, ahol egy volt szovjet laktanyát alakítanak át. Négy olyan település is nyert, amelyeket jelentős belvízkár ért.
A támogatásból felépülő 485 lakásból 380-at szociális alapon adnak majd bérbe az önkormányzatok. A legtöbben a fiatal házasok, pályakezdők, többgyermekes családok, gyermeküket egyedül nevelők és a nyugdíjasok elhelyezését szeretnék így megoldani.
A miniszter ebben az évben még legalább egymilliárd forint támogatásról dönthet.