BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenőrzi az internetet Peking

Egy Kínában most bevezetett szabályozással kormányellenőrzés alá vonják, hogy milyen híreket lehet kitenni internetes helyekre, és mi jelenhet meg a vitafórumok rovataiban. Bár a rendelkezések szigorú feltételeket szabnak a hálózati publikációkra, némi rugalmasság mégis tapasztalható, főleg annak kapcsán, hogy mi számít hírnek, és mi egyéb közlendőnek.

A Zsenmin Zsipao című napilapban közzétett szabályozás kötelezi az országban elhelyezett weboldalak tulajdonosait, hogy ezentúl a kormány irányítása alatt álló hivataltól kérjenek engedélyt, ha híreket szeretnének megjelentetni honlapjukon. A weboldalak szerkesztői maguk nem írhatnak híreket és tudósításokat, azokat csak illetékes állami tömegtájékoztatási fórumoktól vehetnek át, minden esetben feltüntetve a hír forrását. Ha mégis készíteni akarnak saját híreket, akkor erre a célra "megfelelő képzettséggel és tapasztalattal" bíró szerkesztői gárdát kell foglalkoztatniuk. Ez utóbbi kitétel a Reuters szerint azt jelenti, hogy a jelenleg az állami médiumoknál működő kádereket kell beállítaniuk. Külön engedélyt kell kérni, ha valamely kínai internethely külföldi források felhasználásával kíván tájékoztató tevékenységet folytatni.

Internetes faliújságokat és csevegőoldalakat szintén csak állami engedéllyel lehet üzemeltetni. A honlapok tulajdonosainak jegyzéket kell vezetni a csevegőoldalak használóiról, és jelenteniük kell, ha bármiféle "törvénybe ütköző" szövegre bukkannak. A tiltott cselekmények körében a rendelkezés megnevezi a pornográfiát, a szerencsejátékokat és a feudális babona terjesztését, emellett világosan utal az ország "tisztességét és érdekeit", illetve az "állam biztonságát" sértő tartalomra.

A rugalmasság jeleit hordozza viszont, hogy a szabályozásban nem szerepel a "hír" pontos, szabatos meghatározása, ami elvben lehetőséget teremt a kínai internetszolgáltatók számára bizonyos szabadidős, gazdasági és sporteseményekről való tájékoztatására.

Részletes szabályozást tettek közzé Kínában Egy Kínában most bevezetett szabályozással kormányellenőrzés alá vonják, hogy milyen híreket lehet kitenni internetes helyekre, és mi jelenhet meg a vitafórumok rovataiban. Bár a rendelkezések szigorú feltételeket szabnak a hálózati publikációkra, némi rugalmasság mégis tapasztalható, főleg annak kapcsán, hogy mi számít hírnek, és mi egyéb közlendőnek. VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.