Magyar gazdaság

Hulladékégetésre 23 milliárd

A korábbi 9 milliárd forintos részmegoldás helyett 23 milliárdot tervez az önkormányzat a fővárosi hulladékégető teljes rekonstrukciójára. A fejlesztést döntően hitelből, illetve a szemétdíjból fedezik. Jövőre 17, a következő három évben 10-14 százalékos díjemelés várható Budapesten.

A fővárosi önkormányzat várhatóan módosítja a korábban elfogadott rekonstrukciós programot, s elkezdi a XV. kerületi hulladékégető teljes korszerűsítését -- tájékoztatta a Világgazdaságot Vajda Pál főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat vezetése által támogatott 23 milliárd forintos beruházásról szóló javaslat a jövő héten kerül a bizottságok, majd a fővárosi közgyűlés elé.

A fővárosban évente keletkező 5 millió köbméter hulladék 60 százalékát az égetőműben semmisítik meg, a többi lerakókba kerül. A rákospalotai égető már 1993 óta nem felel meg az előírt környezetvédelmi feltételeknek és az EU előírásainak sem. Az eredeti terv szerint a szemétégetőbe csak a füstgázmosót építették volna be. Az 1998-as, még az előző kormányzattal kötött megállapodás alapján a beruházás 9 milliárd forintos költségének felét az állam biztosítja, 2,8 milliárdot vissza nem térítendő, 1,7 milliárdot pedig visszatérítendő támogatásként. Az elmúlt kétévi tisztázatlan helyzet után a kormányzat jelezte, hogy fenntartja a támogatást. A főváros saját részét hitelből fedezné, amelyet kedvező feltételekkel adna az Európai Beruházási Bank (EIB). Várhatóan az ehhez szükséges kormánygaranciát is megkapja a város.

A főváros vezetői az eredeti rekonstrukciós program többszöri módosítása után arra az álláspontra jutottak, hogy a füstgázmosóval együtt célszerű lenne megkezdeni az égető teljes korszerűsítését. Szükség van a kazánok, az energetikai és az irányítási rendszer felújítására, illetve a salak-pernye kezelés megoldására. A fejlesztés alapja a szemétdíjban lévő fejlesztési hányad. A hulladéktörvény is ezt írja elő a fejlesztések alapjául -- fejtette ki a főpolgármester-helyettes.

A következő években az infláció fölött emelkedik majd a szemétdíj Budapesten. Jövőre mintegy 17 százalékos növekedés várható, a következő három évben pedig az előzetes becslések szerint évi 10-14 százalékos emelkedésre lehet számítani. Vajda szerint egy budapesti családnak ez évente mintegy 150 forintos többletet jelent. A beruházást várhatóan 2003-ig elkészülne.

Kormánygaranciát vár a főváros A korábbi 9 milliárd forintos részmegoldás helyett 23 milliárdot tervez az önkormányzat a fővárosi hulladékégető teljes rekonstrukciójára. A fejlesztést döntően hitelből, illetve a szemétdíjból fedezik. Jövőre 17, a következő három évben 10-14 százalékos díjemelés várható Budapesten. K. Á.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek