Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által kezelt államháztartási bevételek október végéig elérték a 3300 milliárd forintot -- derül ki a hivatal adataiból. Ez több mint 20 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltat.
Elsősorban az áfabevételek alakultak kedvezően az év első tíz hónapjában. Ebben a makrogazdasági adatok mellett az idén a törvényi változások is szerepet játszottak.
Az időarányosnál több folyt be az államkasszába személyi jövedelemadóból és egészségügyi hozzájárulásból. Az APEH adatai szerint a járulékbevétel "lényegében" az időarányos várakozásoknak megfelelően alakult.
A gazdálkodószervezetek által fizetett társasági adóból is több folyt be a vártnál. Ugyanakkor a tavalyinál is rosszabb eredményeket könyvelhet el az államkassza a pénzintézeti társasági adóbevételek során -- derül ki az adatokból. A vártnál kevesebb a munkaadói és munkavállalói bevétel is.
Az APEH az ellenőrzésekből és behajtásokból 181,8 milliárd forinttal javította az államháztartás pénzforgalmi pozícióját. Ebből 110 milliárd forint volt az áfabevétel. Az adótartozások behajtásából az év során 87,5 milliárd forint, a jogerőre emelkedett ellenőrzési megállapításokból 30,4 milliárd folyt be a kasszába. A hivatal összesen 31,5 milliárd forint adó-visszaigénylést akadályozott meg, az APEH szerint ugyanis ezek nem voltak jogosak. A korábbi évek tendenciájának megfelelően ezek zöme -- 93 százaléka -- áfa-visszaigénylés volt. A járulékkinnlevőség behajtásából 32,5 milliárd forint gyarapította a tb-alapok bevételeit.