Magyar gazdaság

Letisztult a szakma

Magyarországon közel háromszáz ember kezében van a játékautomata-piac, melynek nagy részét a Magyar Szerencsejáték Szövetség tagjai felügyelik. Fegyelem van -- mondta a szövetség lapunknak nyilatkozó elnöke --, gondosan ügyelnek rá, hogy ne adjanak okot a politikának a beavatkozásra.

Magyarországon 18 ezer teremben működtetnek játékautomatákat. Ma 1019 vállalkozást tartanak ugyan nyilván, bár a tulajdonosok száma nem éri el a háromszázat. Egy ember ugyanis általában több cégben is érdekelt. A piac nagy része a Magyar Szerencsejáték Szövetség égisze alatt dolgozik. Bár a vállalkozóknak csak fele tag, ám piaci részesedésük jóval nagyobb ennél -- mondta lapunknak Schreiber István elnök.Az eddig elfoglalt piaci pozíció megtartása érdekében a szakma jelentős, mintegy 4 milliárd forintos beruházást hajtott végre az idén. Az elnök tájékoztatása szerint ebből hárommilliárd a hitel. A pénznyerő automaták 60 százalékát, mintegy 18 ezer gépet lecseréltek.Az idei törvényi szigorításokat a vártnál kevésbé sínylette meg a szakma -- közölte az elnök. Míg tavaly év végén 37 ezer érvényes játékengedély volt (9 ezer játék- és 28 ezer pénznyerő automatára), addig mostanra számuk 35 ezerre csökkent. Tavaly 18, illetve 28 ezer forint volt az adó havonta és játékhelyenként (egy géphez többen is odaülhetnek), az idén egységesen 45 ezerre emelkedett az összeg. A szövetség is jelentősen növelte a tagdíjat. Amíg tavaly a 20 gépnél kevesebbet üzemeltető vállalkozó negyedévente utalt tízezer forintot, addig az idén havonta ennyi a tagdíj. A 20-nál több játékautomatával rendelkező gazdálkodó pedig a tavaly negyedévente fizetett tízezer forint helyett az idén gépenként és havonta utal 500 forintot a szövetség számlájára. Ennek ellenére nem csökkent számottevően a tagok száma.Letisztult az iparág -- állítja az elnök. Ez szerinte annak is köszönhető, hogy a szereplők ismerik egymást. A szövetség etikai kódexet dolgozott ki, amit be is tartat. Két jogászt alkalmaz, segítséget nyújt -- többek között -- az engedélyek megszerzéséhez, valamint szakmai összejöveteleket szervez. Fegyelem van, gondosan ügyelnek rá, hogy ne adjanak okot a politikának a beavatkozásra, mondta.

A szövetség fegyelmet tart a játékautomata-piacon Magyarországon közel háromszáz ember kezében van a játékautomata-piac, melynek nagy részét a Magyar Szerencsejáték Szövetség tagjai felügyelik. Fegyelem van -- mondta a szövetség lapunknak nyilatkozó elnöke --, gondosan ügyelnek rá, hogy ne adjanak okot a politikának a beavatkozásra. Nagy Ildikó-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek