Márkázott húsok a Hungapigtól
A Hungapig -. csakúgy, mint a világ bármely állattenyésztő cége -- a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásával arra törekszik, hogy minél jobb genetikai, végső soron minél jobb termelőképességű állatokat tenyésszen ki, szaporítson el a farmerek számára. A herceghalmi társaság elődje évtizedekkel ezelőtt tenyésztette ki a Hungahib 39-es, államilag elismert hibridsertést, amely már akkor kiváló eredményeket produkált, de most még tovább javítják tulajdonságait, elsősorban a jobb minőségre törekedve.
Az utóbbi időben a cég olyan genetikai programot dolgozott ki és érvényesít a gyakorlatban, amelyben az úgynevezett húskihozatali arány növelése a cél. Lányegében arról van szó: nem mindegy, hogy a vágásra és feldolgozásra szánt sertésben milyen a hús-zsír arány. Magyarországon korábban már sikernek számított, ha a levágott sertések 100 kilójából 50 kilót megközelítő színhúst tudtak kinyerni a feldolgozók.
A kikísérletezett jobb hibridek, a korszerű tartástechnológia és a tudományosan kidolgozott takarmányok, takarmány adalékok révén a húskihozatali arány évek óta országosan 50 kiló fölött van. A Hungapig és a mintegy 300 partnere által tartott állatok, illetve felhizlalt utódaik ennél is többre voltak képesek. A cégnél ezért úgy határoztak, hogy megcélozzák a 55-58 kilós húskihozatalt.
Időközben a minőségfejlesztési programjukban meghirdették a Hungahib 39-es sertésre alapozott márkázott húsprogramot Hunniahús néven, a kaposvári Kometa cég elődjével, a Pini Húsipari Rt.-vel közösen. Nemrég egy újabb program kidolgozásához is hozzáláttak.
A cég újabban a környező országok állattartóival is együttműködik a genetika legújabb eredményeinek felhasználásával.


