Magyar gazdaság

Még egységesebb befektetési piac a cél

A befektetési szolgáltatások és értékpapírok uniós piacának olajozottabb működését célozza az Európai Bizottság most kiadott, vitaindítónak szánt közleménye. A téma a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, 2005-ig a piac tökéletes integrációját előirányzó akcióterv (FSAP) egyik prioritása.

Módosítani kell az unió értékpapír-piaci törvényeit annak érdekében, hogy azok tükrözzék az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat -- hangoztatta a közlemény kiadása kapcsán Frits Bolkestein, a belső piaci ügyekért felelős bizottsági tag. A befektetési szolgáltatásokra vonatkozó rendelet (ISD) 1995-ös életbelépése egy sor jogi akadály megszüntetésével nagyban hozzájárult az egységes értékpapírpiac kialakulásához. Azóta azonban szédítő ütemben (évente több mint 30 százalékkal) bővült a piac volumene, a nemzeti határok pedig egyre inkább elmosódtak -- indokolja a változtatás szükségességét a brüsszeli közlemény.Az Európai Bizottság a közlemény kiadásával 2001. március 31-ig tartó nyilvános vitát kezdeményez az ISD-ben szükséges módosításokról. Ennek során két fő területre koncentrálnak. Egyfelől olajozottabbá szeretnék tenni a befektetési szolgáltatásokat kínáló cégek uniós működését lehetővé tevő egységes engedély (single passport) alkalmazását. Ezen túlmenően megfelelő kereteket kívánnak kidolgozni a kereskedés infrastruktúrája számára, megvizsgálva például a kereskedési módszerek egységes szabályozásának szükségességét.


Olajozottabb értékpapír-forgalmat akar Brüsszel A befektetési szolgáltatások és értékpapírok uniós piacának olajozottabb működését célozza az Európai Bizottság most kiadott, vitaindítónak szánt közleménye. A téma a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó, 2005-ig a piac tökéletes integrációját előirányzó akcióterv (FSAP) egyik prioritása. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek