Az Európai Unióban szokásos konszenzusos együttműködés kiváló példájának nevezte Torgyán azokat a tárgyalásokat, amelyek eredményeként kedd hajnalra lezárult az EU és Magyarország közötti kukoricavita. A miniszter még tegnap bejelentette: a megállapodás értelmében a magyar exportstop visszamenőleges hatállyal sem lesz érvényes az étkezési tengerire. Magyarország ugyanakkor a kiviteli tilalmat továbbra is fenntarthatja a takarmánykukoricánál.
Mint ismert, a nézeteltérés azért robbant ki, mert hazánk kellő indoklás és előzetes egyeztetés nélkül vezette be az exporstopot a közelmúltban. A magyar intézkedést az EU még a múlt hét végén is súlyos kereskedelmi konfliktus forrásaként említette. Retorzióként nem írta alá a magyar boroknak uniós vámmentességet biztosító új kétoldalú borkereskedelmi egyezményt. E megállapodást azonban tegnap parafálták a felek, így hazai szakértők szerint a kedvezmények januártól mégis életbe léphetnek, ha az unió felgyorsítja saját jóváhagyási procedúráját.
Brüsszeli források szerint Magyarország az étkezési kukoricánál vállalta, hogy az exportügyletekre haladéktalanul engedélyezési rendszert vezet be. Ennek részeként elő kell írnunk, hogy az engedélykérelemhez csatolni kell a szállítmányok végső felhasználásáról és rendeltetési helyéről szóló nyilatkozatokat. A magyar hatóságoknak mindent el kell követniük azért, hogy az érintettek betartsák EU-s partnerekkel kötött azon szerződéseiket is, amelyeket a tilalomra hivatkozva korábban felmondtak.
Elégedett vagyok, hogy kukoricaügyben sikerült megoldást találni -- közölte Franz Fischler, az EU mezőgazdasági főbiztosa. Szerinte a megállapodás lehetővé teszi, hogy az uniós kukoricafeldolgozók méltányos elbánásban részesüljenek. Torgyán pedig tegnap érzékeltette: baráti eszmecserére számít Fischler közelgő magyarországi látogatása kapcsán. Mint ismert, az EU főbiztosa holnap érkezik kétnapos látogatásra Budapestre.
Fogcsikorgatva vette tudomásul az EU-s delegáció, hogy a takarmánykukoricára az exporttilalmat továbbra is fenntartjuk -- fogalmazott kérdésünkre Vajda László, az FVM főosztályvezetője. Külügyi források szerint az unió továbbra sem ismeri el, hogy az intézkedés megalapozott volt. Vajda pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben további konzultációkra lesz szükség. A keddi megállapodás értelmében Magyarországnak "a lehető legrövidebb időn belül" a takarmánykukoricánál is vissza kellene vonnia a kiviteli stopot, és annál enyhébb, egyeztetett exportszabályozást kellene életbe léptetnie. Az unió a módosítást nyilvánvalóan szorgalmazza majd, de ma még nem lehet megítélni, mi minősülhet "lehető legrövidebb időnek" -- fogalmazott Vajda.