Magyar gazdaság

Mentőakció Argentína számára

Több milliárd dolláros pénzügyi mentőakciót helyezett kilátásba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több más hitelintézettel karöltve Argentína számára, miután a dél-amerikai ország elnöke radikális piacbarát reformokat jelentett be. Elemzők szerint akár 20 milliárd dolláros csomagról is szó lehet, amelynek célja visszaállítani a piac hitét Argentína fizetőképességében.

Nem lesz adóemelés 2001-ben, a kamatadót 2002 januárjában megszüntetik, és felszámolják az állami nyugdíjrendszert -- közölte Fernando de la Rúa államfő Mar del Platában, üzletemberek előtt tartott és kulcsfontosságúnak tekintett beszédében. Egyúttal felszólította az ország 23 tartományát, hogy öt évre fagyasszák be a közkiadásokat a jelenlegi szinten, megígérte egy bizottság felállítását az átfogó adóreform kidolgozására, és azt is kilátásba helyezte, hogy privatizálják egyes adónemek beszedésének jogát.A nemzeti hírügynökség szerint a kormányzó balközép-centrista szövetség támogatásáról biztosította a tervezett reformokat. De la Rúa tegnap lapzártánk után találkozott az ellenzéki peronista párt vezetőivel (ez a párt ellenőrzi a felsőházat), hogy beleegyezésüket kérje az Argentínával kapcsolatban hetek óta ideges pénzpiacok megnyugtatása céljából létfontosságúnak tekintett változtatásokhoz. Elemzők szerint a tartományi kormányzók megnyerése lesz a legnehezebb. Az államfő kabinetfőnöke mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy végső esetben akár elnöki dekrétummal is életbe lehet léptetni a reformokat.Horst Köhler IMF-vezérigazgató üdvözölte a tervezett intézkedéseket, egyik munkatársa pedig elismerte, hogy a valutaalap tárgyalásokat kezdett Argentínával egy több milliárd dolláros mentőcsomagról. IMF-források szerint a valutaalap jelenlegi, 7,2 milliárd dolláros készenléti hitelről szóló megállapodását 10 milliárdra emelnék. A Világbank és az Inter-American Development Bank állítólag további 7 milliárdot adna, magánbankok pedig 3 milliárddal szállnának be a segélyakcióba.A pénzpiacok bizalma azért rendült meg Argentínában, mert a tavalyi súlyos és az idei -- a vártnál jóval kedvezőtlenebb -- növekedési adatok kételyeket támasztottak, hogy az ország jövőre képes lesz-e megfelelni összesen 19,5 milliárd dolláros adósságtörlesztési és kamatfizetési kötelezettségének.


Radikális piacbarát reformokért cserébe többmilliárdos hitelek Több milliárd dolláros pénzügyi mentőakciót helyezett kilátásba a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több más hitelintézettel karöltve Argentína számára, miután a dél-amerikai ország elnöke radikális piacbarát reformokat jelentett be. Elemzők szerint akár 20 milliárd dolláros csomagról is szó lehet, amelynek célja visszaállítani a piac hitét Argentína fizetőképességében. VG-összeállítás-->

Kapcsolódó cikkek