BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkára fogott dohánylevelek

Az Egyesült Államokban kutatók azt vizsgálják, mennyire képesek növények a saját leveleikből idegen proteint előállítani. A New Scientist szerint már rendelkezésre áll egy olyan technológia, amelynek köszönhetően a növények képesek idegen termékek előállítására, de még drága az érintett protein kivonása a levelekből.

A Rutgers egyetemen dolgozó kutatóknak sikerült növényeket arra késztetniük, hogy proteineket szivárogtassanak ki a leveleikből. A magazin szerint Ilja Raskinnak és kutatócsoportjának sikerült az a genetikai kísérlet, amelynek révén dohánynövények három idegen fehérjét állítottak elő intercelluláris folyadékban, a folyadék természetes módon préselődött ki a növényből az éjszaka folyamán. Az idegen protein megjelent a leveleken lévő harmaton.
A tudósok úgy vélik, e technikát alkalmazni lehetne olyan növényeken, mint a paradicsom és a fű, melyek nagy cseppeket termelnek, amiket aztán le lehet rázni és feldolgozni a fehérjék megtisztítására. A kutatók azon is dolgoznak, hogy növények gyökereikből szabadítsanak ki proteineket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.