BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkára fogott dohánylevelek

Az Egyesült Államokban kutatók azt vizsgálják, mennyire képesek növények a saját leveleikből idegen proteint előállítani. A New Scientist szerint már rendelkezésre áll egy olyan technológia, amelynek köszönhetően a növények képesek idegen termékek előállítására, de még drága az érintett protein kivonása a levelekből.

A Rutgers egyetemen dolgozó kutatóknak sikerült növényeket arra késztetniük, hogy proteineket szivárogtassanak ki a leveleikből. A magazin szerint Ilja Raskinnak és kutatócsoportjának sikerült az a genetikai kísérlet, amelynek révén dohánynövények három idegen fehérjét állítottak elő intercelluláris folyadékban, a folyadék természetes módon préselődött ki a növényből az éjszaka folyamán. Az idegen protein megjelent a leveleken lévő harmaton.
A tudósok úgy vélik, e technikát alkalmazni lehetne olyan növényeken, mint a paradicsom és a fű, melyek nagy cseppeket termelnek, amiket aztán le lehet rázni és feldolgozni a fehérjék megtisztítására. A kutatók azon is dolgoznak, hogy növények gyökereikből szabadítsanak ki proteineket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.