Magyar gazdaság

Nem optimális az állami gazdálkodás

Az állam nem gazdálkodik optimálisan a mintegy 6,5 millió elemből álló vagyonával. Több száz ingatlan van, amely nem szükséges a jogszabályban előírt állami feladatok ellátásához. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója átvilágítást sürget.

Felbecsülhetetlen értékű, mintegy 6,5 millió elemből álló állami vagyont tart nyilván a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Az állami tulajdonosi jogokat gyakorolja a KVI például a költségvetési szervek ingatlanjai, a műemlékek, a légtér felett, de kincstári vagyonnak számítanak a föld mélyének kincsei is. A vagyon 65 százaléka ingatlan.Az állam azonban nem optimálisan gazdálkodik vagyonával -- figyelmeztetett Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója. A Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy már korábban szorgalmazta: világítsák át a költségvetési szervi vagyonkezelőket, megállapítandó, valóban csak a jogszabályban számukra meghatározott állami feladatok ellátásához szükséges vagyontárggyal rendelkeznek. Van ugyanis például olyan felsőoktatási intézmény Magyarországon (nem agrár), amelynek termőföld van a kezelésében, ami pedig nem feltétlenül szükséges állami feladatainak ellátásához.Molnár Zoltán szerint több száz ingatlanról derülne ki egy átvilágítás során, hogy az adott intézménynek nincs rá szüksége. Az állami vagyon ésszerű hasznosításából (például bérbeadás) több bevétele származna a KVI-nek, amit a nem túl jó állapotú kincstári vagyon felújítására fordíthatnának. Tavaly 1,8 milliárd forint bevételhez jutott a KVI értékesítésből és egyéb hasznosításból. A pénzt alapvetően felújításokra, rekonstrukciókra fordították.A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint a KVI saját feladatai ellátására költheti a bevételt, ha 1,8 milliárd forint éves értékhatárig értékesít vagyonelemet. Ha ezt az értékhatárt meghaladják az értékesítési bevételei, akkor az 1,8 milliárd forint mellett az e feletti összeg 50 százalékát visszaforgathatja, de csak műemlékekre. A hasznosításból származó bevétel teljes összege a KVI büdzséjébe kerül. Ennél az összegnél azonban milliárdokkal több pénz kellene a kincstári vagyon felújítására, megóvására -- figyelmeztetett a vezérigazgató.Fontos lenne, hogy az állam kialakítsa saját vagyongazdálkodásának stratégiáját, és megszülessen az évek óta napirenden lévő egységes állami vagyontörvény is -- közölte. Az állam elveszítheti vagyonát -- figyelmeztetett a közelmúltban az Állami Számvevőszék, mivel 2001. június 10-től életbe lép az elbirtoklás lehetősége. A földhivataloknál nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok több mint felének ugyanis nincs nyoma a tulajdonosi jogok gyakorlására kijelölt szervezeteknél, így a KVI-nél sem. A vagyoni igazgatóság az ÁSZ megállapításaitól függetlenül két éve próbálja feltárni a tisztázatlan tulajdonviszonyú ingatlanokat -- mondta Molnár Zoltán. Ez azonban óriási munka. Magyarországon így is egyedülálló vagyonkatasztert alakított ki a KVI, amely alkalmas például statisztikai adatszolgáltatásra vagy a vagyonelemmozgások regisztrálására. A vagyonkatasztert ma mutatják be a KVI első országos szakmai konferenciáján.


A kincstári vagyon több mint hatmillió elemből áll Az állam nem gazdálkodik optimálisan a mintegy 6,5 millió elemből álló vagyonával. Több száz ingatlan van, amely nem szükséges a jogszabályban előírt állami feladatok ellátásához. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója átvilágítást sürget. Boros Krisztina-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek