Magyar gazdaság

Nincs hiány szakértőkben

Bár a miniszterek névsorának közzététele csak jóval az elnökválasztás napja után várható, már most megindultak a találgatások az elnöki adminisztráció lehetséges tagjairól. A pénzügyminiszteri posztra mindkét elnökaspiráns számos jelölt közül válogathat.

George W. Bush lehetséges pénzügyminisztereként több Wall Street-i pénzügyi szakembert is megneveztek, közülük a legesélyesebbnek Donald Marron, a PaineWebber-csoport, az ország negyedik legnagyobb brókercégének elnök-vezérigazgatója számít. Nem kizárt azonban John Hennessynek, a Credit Suisse First Boston privátbanki részlege vezetőjének vagy Walter Shipleynek, a Chase Manhattan bank korábbi elnökének felkérése sem. Ám az is elképzelhető, hogy Bush inkább olyasvalakit kér fel, aki kongresszusi tapasztalattal is rendelkezik, ezért került szóba Bill Archer korábbi költségvetési bizottsági elnök neve. A gazdasági tanácsadói csoport vezetésére az elnökjelölt gazdasági főtanácsadója, a korábbi Fed-elnök Larry Lindsey a legesélyesebb.Al Gore az elemzők egy része szerint a helyén hagyná Lawrence Summers pénzügyminisztert a folyamatosság érzékeltetése céljából, bár az is lehet, hogy elnökként szeretné majd elődjétől különböző, önálló arculatát és csapatát is felépíteni. Így szerepet kaphat James Johnson, az állami jelzálog-hitelintézet korábbi, illetve Franklin Raines, annak jelenlegi elnöke. Az elnöki gazdasági tanácsadói csoportot Alan Blinder, a Princeton tanára, korábbi Fed-alelnök vagy Laura d'Andrea Tyson, a Berkeley professzora vezethetné, aki Bill Clinton elnöksége alatt egyszer már betöltötte ezt a posztot.


Megvannak a jelöltek a gazdasági posztokra Bár a miniszterek névsorának közzététele csak jóval az elnökválasztás napja után várható, már most megindultak a találgatások az elnöki adminisztráció lehetséges tagjairól. A pénzügyminiszteri posztra mindkét elnökaspiráns számos jelölt közül válogathat. vg-háttér-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek