Prognózisának elkészítése során az IEA évi 3 százalékos globális növekedésből indult ki, aminek alapján az elsődleges energia iránti igény 1997 és 2020 között 57 százalékkal emelkedik. Ezen belül a nyersolaj őrizni fogja nagyjából 40 százalékos részesedését, abszolút mennyiségben azonban a fogyasztás a mostani, napi 76 millió barreles szintről 115 millióra emelkedik. A gáz szerepe folyamatosan növekszik, és valamikor 2014 körül szorítja majd ki mostani második helyéről a szenet.
A kereslet növekményének fele Kínára, Indiára és -- Japánt leszámítva -- a délkelet-ázsiai térségre esik. Az OECD-államoknak az olaj iránti világkeresletben meglévő, jelenlegi 54 százalékos aránya a következő 20 év során 44 százalékra mérséklődik. A kereslet növekedésének kétharmada a fejlődő államokra esik, ennek az országcsoportnak a részesedése az olaj iránti összkeresletből a mostani 34-ről 46 százalékra emelkedik 2020-ig. Az utóbbi arányszámból Kínára esik majd 14 százalékpontnak megfelelő hányad.
Az importált olajtól való függőség az OECD átlagában 2020-ig 70 százalékra emelkedik a három évvel ezelőtti 54-ről. Európa esetében a bevitt olajra való ráutaltság 53-ról 79 százalékra, Kínában 22-ről 77 százalékra, Indiában pedig 57-ről 92 százalékra növekszik. Az olajkivitel tekintetében különleges jelentőségre tesz szert a Közel-Kelet. A térséget jelenleg naponta 17 millió barrel olaj hagyja el, ami 2020-ig napi 41 millióra növekszik.
A nem OPEC-térségek közül Európában és Észak-Amerikában 2010-ig növelhető a kitermelés, utána azonban csökkenni kezd -- állítja az IEA-jelentés. Az irányzat az ügynökség szerint azt jelenti, hogy erőteljesen felértékelődik az OPEC szerepe az olajjal való ellátásban. A szervezeten kívül lényegében csak a Kaszpi-tenger medencéjében és Brazíliában lehet a következő 20 évre jelentősebb kitermelési növekménnyel számolni. A következő 10 év során Mexikó és Afrika is képes lesz a kínálat valamelyesti növelésére.
Az IEA jelentésével egy időben az OPEC is közzétett egy -- némileg eltérő -- előrejelzést. Eszerint a napi fogyasztás a jelenlegi 76 millió barrelről 2010-ig 91 millióra emelkedik, 2020-ig pedig 103 millióra. Emiatt az OPEC-államoknak a következő évtizedben évenként napi 1 millió, azt követően pedig napi 1,4 millió barrellel kell növelniük a kitermelést.