Biztosítani kell az unió bővítésének lakossági támogatottságát, és ennek érdekében széles körben meg kell ismertetni az attól várható gyakorlati előnyöket -- hangoztatta Prodi a német szakszervezeti vezetők előtt. Ezek közül a politikus ötöt emelt ki. Mindenekelőtt rámutatott: a tagjelöltek gyors ütemben modernizálják gazdaságukat, így felvételük után az unió példátlan ütemű gazdasági növekedésnek nézhet elébe. Ez több állást jelent a blokk valamennyi országában -- mondta a bizottsági elnök.

A volt szocialista országok gazdasági modernizációja a környezeti szabványok emelésével is jár, ami Prodi szerint azt eredményezi, hogy a bővítés után mindenki tisztább, egészségesebb viszonyok között élhet. Harmadik érve az új tagok által az EU-ba hozandó kulturális sokféleség; ez szerinte Európa leglényegesebb jellemzője, és közvetlenül hozzájárul az innováció és ezzel a gazdaság sikeréhez.

A továbbiakban a bizottság első embere kiemelte a kontinens politikai stabilitásának és biztonságának javulását, amelynek érdekében a bővítéssel párhuzamosan az egyelőre kimaradó szomszédokkal folytatott együttműködés elmélyítését is szorgalmazza. Végül, de nem utolsósorban a bővítés növelni fogja Európa súlyát a világban, a globális folyamatokra való ráhatásának esélyét -- vélekedett Prodi.

Mindezen érvek miatt a csatlakozást a lehető leggyorsabb ütemben végre kell hajtani, ám ez nem jelentheti a kritériumok felhígítását -- tette hozzá. Ennek kapcsán biztosította hallgatóságát, hogy a bizottság "szigorúan és objektívan" folytatja a tárgyalásokat, és csak akkor veszi fel az egyes jelölteket, amikor azok teljes mértékben befejezték a felkészülést. Prodi megismételte azt a célkitűzését, hogy az első új tagok még a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának lejárta (vagyis 2004 ősze) előtt beléphessenek.