Ha az "exterritoriális infosztráda" valóban a lengyel hatóságok tudta és lengyel építési engedély nélkül létesült -- márpedig ezt valószínűsítik az ügyben nyomozó Gazeta Wyborcza eddig beszerzett információi --, akkor ebből Lengyelországnak semmi haszna nem lesz, a lengyel állam óriási távközlési tranzitdíjtól esik el. Andrzej Karbownik gazdasági miniszterhelyettes képviselői kérdésre október végén beismerte, hogy "a fényszálas kábelt a gázvezeték technikai kiszolgálására szerelték fel, de teljesítőképessége jóval felülmúlja a vezeték szükségleteit".
Az európai sajtó már néhány hónapja hírt adott arról, hogy az olasz Pirelli fényszálas kábeleket szállít az orosz Gazprom távközlési vállalatának, a JSC Gaztelecomnak az Oroszországot Németországgal összekötő 1600 kilométer hosszú távközlési rendszerhez. Még előbb, 1998 első felében az akkori Daimler-Benz konszernhez tartozó Debis cég jelentette be, hogy a Gazprom számára "szélessávú" távközlési vonalhoz épít infrastruktúrát Moszkva és az Odera menti Frankfurt között. Szintén 1998-ban az Alcatel is aláírt 20 millió dolláros szerződést a jamali gázvezeték lengyel szakasza mentén több száz kilométeres fényszálas kábel lefektetéséről és 50 darab 90 méter magas torony építéséről, amelyek az ultrarövidhullámú sávban segítik elő az összeköttetést.
A jamali gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa az EuRoPolGaz társaság, amelynek 48 százaléka a Gazpromé, 48 százaléka a PGNiG lengyel termelő és értékesítő állami vállalaté, de mivel a maradék 4 százalék a Gazprommal szoros kapcsolatban álló Alekszander Gudzowaty lengyel vállalkozóé, a társaságot valójában a Gazprom kontrollálja. A hálózatépítést a lengyel távközlési minisztérium engedélyéhez kötik, de az EuRoPolGaznál kitartanak a mellett, hogy "technológiai" kábelhez nem kellett engedély.
Andrzej Jajszczyk professzor, a krakkói bánya- és kohóipari egyetem távközlési tanszékének vezetője szerint azonban a gázvezeték kiszolgálására elég lenne néhány fényszál -- de a kábel 24 ilyet tartalmaz. Attól függően, hogy ezekhez milyen berendezéseket csatlakoztatnak, néhány hét alatt másodpercenként 2,4 terabit (2,4 ezer milliárd bit) adatáteresztő képességű távközlési rendszert helyezhetnek üzembe Oroszország és Nyugat-Európa között (amelyen például 38 millió telefonkapcsolás jöhet létre egyszerre).
A Gazprom még ezzel sem érné be: egyik vállalata közvetítésével megkörnyékezett egy helyi távközlési engedéllyel rendelkező lengyel vállalatot, hogy engedje be 28 nagy vidéki központot összekötő hálózatába. Vagyis a jamali vezetékhez csatlakozó kábel lehetőségeit kihasználva a gyorsan növekvő belső lengyel távközlési piacon is meg akarná vetni a lábát.