Magyar gazdaság

Túlzott várakozások

Az ideinél kétszer nagyobb deficittel számoló jövő évi szlovák központi költségvetésről magának a kormánynak sincs egyöntetű véleménye. Peter Magvasi munkaügyi és Pavel Koncos mezőgazdasági miniszter tartózkodott megszavazásától, Brigita Schmögnerová pénzügyminiszter nem titkolja elégedetlenségét. Közgazdászok pedig irreálisnak tartják a költségvetés kiindulópontjait.

Nem valószínű a 2001-re feltételezett 3,2-4,5 százalékos növekedés, legfeljebb 2,2 százalékos lehet, mivel az idei első negyedévben a GDP csak 1,7, a másodikban 1,9 százalékkal nőtt -- írja a Národná Obroda Marián Jusko jegybankelnök közelmúltbeli tájékoztatására hivatkozva. Így a folyó árakon 960 milliárd koronára tervezett GDP is elérhetetlennek tűnik. A jegybank szerint már az idei GDP is legfeljebb 835 milliárd lehet a 930 milliárd korona előirányzat helyett. A 6,8-7 százalékra becsült infláció is kevésnek tűnik az idei első hét hónap 14,7 százalékos átlagához képest. Bár ezt Jusko szerint az üzemanyagárak emelkedése befolyásolta, az egész évi átlag még az ármérséklődés hatására sem mehet 10,6 százalék alá. Ahhoz pedig, hogy a munkanélküliségi arány jövőre ne haladja meg a 15,8-16,5 százalékot, mintegy 120 ezer új munkahelyre lenne szükség.

Nem kellett volna ekkora (37,8 milliárd korona) hiányt tervezni, ha az adótörvény jóváhagyásakor a pénzügyminisztérium javaslata érvényesül -- mondta a Pravdának Schmögnerová. Eszerint a jogi személyek adójának csökkentését 40-ről 29 százalékra hosszabb időn át több részletben hajtották volna végre, de a parlament a radikális változat mellett döntött. Az adócsökkentés és az importpótvám megszüntetése együtt 14-21 milliárd korona bevételkiesést jelenthet.

Schmögnerová szerint a költségvetés a nagy deficit ellenére is korlátozó. Befagyasztják a szociális és mezőgazdasági kiadásokat, alig emelik a közalkalmazotti béreket (az oktatásban 7, a fegyveres testületeknél 3, a közigazgatásban 4 százalékkal). A legnagyobb kiadási tétel az államadósság csökkentése. A privatizációs bevételekből 8 milliárd koronát fordítanak erre és csak 3 milliárdot új beruházásokra. Szlovákia egész (állami, kereskedelmi banki, vállalati) külföldi adóssága ez év az első felében 11,45 milliárd dollár volt, nettó adóssága 4,5 milliárd dollár. A kormány és a nemzeti bank külföldi adóssága az év elején 632 millió dollárral nőtt az eurokötvények kibocsátása és a volt NDK-val szemben fennálló tartozások elismerése miatt. A kormányzat a bankkonszolidációra is 300 millió dollár világbanki kölcsön felvételét tervezi jövőre, annak ellenére, hogy Schmögnerová nemrég még ennek az ellenkezőjéről nyilatkozott.

Kétségek a szlovák költségvetés teljesíthetősége körül Az ideinél kétszer nagyobb deficittel számoló jövő évi szlovák központi költségvetésről magának a kormánynak sincs egyöntetű véleménye. Peter Magvasi munkaügyi és Pavel Koncos mezőgazdasági miniszter tartózkodott megszavazásától, Brigita Schmögnerová pénzügyminiszter nem titkolja elégedetlenségét. Közgazdászok pedig irreálisnak tartják a költségvetés kiindulópontjait. VG-HÁTTÉR-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek