Csehországban tegnap sem volt fogható földi sugárzásban a közszolgálati tv két csatornája, miután a helyi műsorszóró szerdán Hodac kérésére teljes egészében megszüntette a két program közvetítését. Az intézkedés előzményeként Hodac -- december 14-i kinevezését követően -- elbocsátott 20 szerkesztőt, mire a kinevezésével eleve elégedetlen hírszerkesztők Prágában, Brnóban és Ostravában karácsony óta bevették magukat a hírszerkesztőségeknek otthont adó épületekbe, és továbbra is saját gyártású híradóikat küldték adásba. Hodac eleinte csak ezek közvetítését tiltatta le; az egész műsorfolyam láthatatlanná tételét azzal indokolta a kulturális bizottságban, hogy "meg kellett akadályozni az ellenőrizetlen adások sugárzását".
A "lázadó" tévések a CTK-hoz eljuttatott nyilatkozatukban Hodac eljárását törvénybe ütközőnek minősítették. Az új elnök szerintük ezzel nyíltan bevezette a cenzúrát, egyúttal anyagi kárt okoz a reklámbevételek kiesése miatt. Hodac és az általa kinevezett hírigazgató, Jana Bobosikova a Polgári Demokrata Párt (ODS) bábjai -- állítják --, akik veszélybe sodorják a közmédium politikai függetlenségét. Hodac korábban pályázott az ODS szóvivői tisztségére, Bobosikova pedig Václav Klaus pártelnök, volt miniszterelnök, jelenleg alsóházi elnök gazdasági tanácsadója volt -- jegyzi meg a cseh hírügynökség.
Több politikus, köztük szociáldemokrata vezetők követelték Hodac lemondását; a tiltakozó tévéseket támogatásáról biztosította Václav Havel államelnök.