Jövő januártól a területi államháztartási hivatalok (táh) végzik a családtámogatási ellátások megállapítását és folyósítását. A feladatátadást még az idén januárban eldöntötte a kormány, e szándékát akkor rendeletben rögzítette. A Pénzügyminisztérium (PM) ugyanis már korábban szorgalmazta a kincstár szerepének erősítését, amivel együtt a területi államháztartási közigazgatási és információs szolgálatok (tákisz) feladatait is bővítették. Kincstári finanszírozási rendszer átalakulásával a tákiszokat is átszervezik, ezek lesznek a táhok.
A feladatátvételről szóló megállapodást ez év október 26-án írta alá Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a PM. Az átcsoportosítással 462 OEP-munkatárs kerül a kincstár állományába, további 120-an pedig a járulékos feladatok ellátását végzik a jövőben -- mondta hét végi tájékoztatóján Bajtek Gyöngyvér, az OEP főigazgató-helyettese. Az átalakulás azonban nem jár együtt költözéssel, továbbra is a régi rendszer szerint, a megszokott helyen végzik az ellátások megállapítását és folyósítását. Januártól már a táhoknak kellene a feladatokat végezni, ám a januári ellátásokat még az OEP állapítja meg és fizeti ki decemberben. Így a biztosító egy hónapban két ellátást folyósít: december 10-e körül fizeti a tárgyhavit, majd karácsony környékén előre postázza a januáriakat. A Világgazdaság információi szerint a rendhagyó kifizetés oka, hogy a táh még nem készült fel kellőképpen a feladatátvételre, noha már az idén január óta folyik az átszervezés előkészítése. Bajtek Gyöngyvér ezzel kapcsolatban elmondta, a zökkenőmentes feladatátvétel érdekében kapják meg az ellátást korábban a jogosultak, ám a főigazgató-helyettes fölhívta figyelmet, a következő ellátás már a régi rend szerint, azaz februárban érkezik a családok számára. Ezért a decemberben kapott második ellátás nem tekinthető külön ajándéknak -- tette hozzá.
Az ellátások mintegy 40 százalékát továbbra is a tb-kifizető helyek folyósítják majd és végzik a megállapítást is. Az idén várhatóan 186 milliárd forintot fizet ki a családoknak a központi költségvetés a nevelési ellátásokra, a gyermekgondozási támogatásra és segélyre, valamint a gyermeknevelési és az anyasági támogatásra. Októberben 10,8 milliárd forintot folyósítottak a családoknak az ellátásokra, az év utolsó két hónapjában ez az összeg valamivel több lesz.