A középszintű régiót a megyék és a kistérségek politikai békétlensége jellemzi -- nyilatkozta lapunknak korábban a tisztségéből 2001. január 1-jétől felmentett Nógrádi Zoltán. A harcok oka, hogy nincs országos politikai és szakmai konszenzus a jövőről, a kormány ebben nem tette meg a szükséges lépéseket. A felszínre kerülő régión belüli konfliktusok többnyire parciális, erősen politikai töltetű csoportérdekek összecsapását jelenti a politikai előrenyomulás és a források újracsatornázása érdekében -- tette hozzá.
Endre Sándor elnök a döntést követően viszont úgy nyilatkozott: az ügyvezetői poszt megszüntetése nem Nógrádi Zoltán személye ellen irányult. Működési problémákra hivatkozva a tanács tagjai döntöttek úgy néhány hónappal korábban, hogy új szervezeti és működési rendszer kidolgozásával bízzák meg a soros elnököt és Széchy Gábor alelnököt, aki Kecskemét polgármestere. A tanács többsége szerint a térség kifelé valóban mintarégióként funkcionált, ám rosszul működött a belső információs rendszere, s az utóbbi hónapokban felborult a fejlesztési források elosztási egyensúlya a három megye és kistérségei között. Az elnöki poszt melletti ügyvezető elnöki tisztség Endre Sándor szerint a régió érdekképviseletében gyengébb pozíciót jelentett a többi térséggel összehasonlítva. Az országos fórumok egy részében az ügyvezető képviselte a régiót, miközben a többiben az elnök.
Széchy Gábor alelnök szerint a valóban etalonnak számító A Dél-Alföld sokat veszített pozíciójából az elmúlt évben. Míg a fejlesztési programok gyors kidolgozásában élen járt, az operatívok megvalósításában hátrányba került más régiókhoz képest. A projektek kivitelezése vontatott volt.
A tanács döntött arról is, hogy a megyék közötti korábbi feladatmegosztás marad. Az egyes fejlesztési területeket -- egészségügy, kutatás, pénzügy, környezetvédelem -- koordináló szakmai kabinetek a jövőben operatív programközpontok lesznek a kijelölt megyeszékhelyeken. Januártól ezek is közvetlenül a tanács elnökének irányítása alá tartoznak. Minden megyében lesz Darft-iroda, ahol bárki tájékozódhat arról, milyen uniós forrásokra lehet pályázni.