Általános forgalmi adóból 105 milliárd forint a központi költségvetés novemberi bevétele. A 204 milliárd forintnyi bruttó befizetés mellett ugyanis a visszautalásokra 99 milliárd forintot fordítottak -- tudta meg lapunk. Jól alakultak a fogyasztási adóbefizetések is, a központi költségvetésbe 46 milliárd forint folyt be ezen a címen az év utolsó előtti hónapjában. Személyi jövedelemadóból várakozások feletti volt a teljesülés, a novemberi, 62 milliárd forintos eredményt eddig csak a júliusi bevétel tudta túlszárnyalni. Az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal folyt be több ezen a soron.
A gazdálkodószervezetek novemberben 31 milliárd forinttal gyarapították az államkasszát. Ennek legnagyobb része, 16 milliárd a társasági adóból folyt be. A pénzintézetek befizetéseiből ugyanakkor továbbra is kevesebb jött a tervezettnél, az elmúlt hónapban is csak 1 milliárd forint az ebből származó bevétel. Ezen a soron az év végére várható teljesülés valószínűleg jóval elmarad majd az előirányzott 22 milliárdtól, még annak ismeretében is, hogy a decemberi befizetések általában magasabbak a havi átlagnál.
Kiadási oldalon nem történtek nagy meglepetések. A gazdálkodószervezetek támogatására 7,6 milliárd forintot fordított a központi költségvetés, az agrárgazdaság pedig 9 milliárd forinttal lett gazdagabb. Fogyasztói árkiegészítésekre 7,6 milliárd jutott.
A központi költségvetés 2000-re tervezett bevételeinek 95,5 százaléka már befolyt, az előző év azonos időszakában még csak 88,8 százalékos volt a teljesülés. Novemberben elkezdődött a többletbevételek egy részének felhasználása is. A zárszámadási törvénnyel 145 milliárd forint felhasználása szabályozott.
Az államháztartás novemberi helyzetéről holnap ad hivatalos tájékoztatást a Pénzügyminisztérium.