Magyar gazdaság

EU-s információk egymástól 200 méterre

Európai információs pont (eip) nyílik ma a Pest megyei önkormányzat épületében, a budapesti Vármegye utcában -- kétszáz méterre az Európai Információs Központtól (EIK).

Budapesten a mai naptól immár két olyan önálló intézmény működik egymás közvetlen közelében, amelynek kizárólagos feladata különböző eszközökkel kielégíteni a polgárok EU-val kapcsolatos információéhségét. A két éve működő (eddig már csaknem 30 ezer látogatót vonzó) EIK mellett ma adja át Michael Lake uniós nagykövet a Pest megyei eip-t. A "mellett" kitétel ezúttal eredeti helyhatározói jelentésében is értendő: az eip ugyanis alig 200 méterre található az EIK-tól.
Az országos hálózatba szervezett, mától immár 17 megyében megtalálható, s a Külügyminisztérium által társfinanszírozott eip-k elvileg hozzávetőlegesen ugyanazt a célt szolgálják, mint az Európai Bizottság által az országban egyedül a budapesti Bárczy István utcában létrehozott EIK. A külügyi tárcánál és a vármegyeházán is arra számítanak azonban, hogy az eip közönsége alapvetően más lesz, mint az EIK-é.
A vármegyeházára ugyanis a hivatalos érvelés szerint főként Budapesten kívül lakók járnak, akik közül sokan nem is tudnak az EIK-ról -- vélik a két érintett magyar hatóság munkatársai. A Pest megyei eip ráadásul -- 16 társától eltérően -- elsősorban nem az utca emberét, hanem az önkormányzati tisztviselőket, a helyi politikusokat tekinti célközönségének, ellentétben az EIK-val.
A Vármegye utcai intézmény abban viszont nem különbözik majd a Győr-Sopron-Moson és Vas megye kivételével minden más megyében már jelen lévő eip-hálózat többi elemétől, hogy szintén tervezi "al-eip-k" létrehozását (amelyek már tényleg a helyi polgárok egészét célozzák). Várhatóan februárban nyílik "al-eip" Érden, Vácott és Nagykőrösön, később pedig a megye más településein is. A Győr-Sopron-Moson megyei eip egy közgyűlési határozat értelmében december közepén nyitja meg kapuit, a Vas megyei létrehozása azonban immár bizonyosan 2001-re csúszik.

Európai információs pont (eip) nyílik ma a Pest megyei önkormányzat épületében, a budapesti Vármegye utcában -- kétszáz méterre az Európai Információs Központtól (EIK). Munkatársunktól-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek