Karácsony előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) várhatóan 2,9 milliárd forinttal kiegészíti a kórházaknak decemberre járó működési költségeket -- tájékoztatta a Világgazdaságot Donkáné Verebes Éva finanszírozási főosztályvezető. Erre a hónapra ugyanis eddig a betegesetenként járó, 75 500 forintos alapdíj helyett csupán 60 776 forintot utalt át az úgynevezett aktív betegek (nem krónikus ellátásra szorulók) gyógyítására. Ennyi jutott az idei 188,6 milliárd forintos, zárt összegű fekvőbeteg-ellátásra megállapított költségvetésből, ami súlyos helyzetbe hozta az adósságokkal küszködő intézményeket.
A túlköltés oka egyébként az, hogy az idén átlagosan 4 százalékkal több beteget kezeltek a gyógyintézményekben, de a gyógyítási alapdíj összegét nem csökkentette a biztosító. A kórházak összesen 2,9 milliárd forintos hiányát az egészségpénztár a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök kasszájában megmaradt pénzből egészíti ki. Az összeget a korábban jelentett teljesítmények alapján utalja át.
A segédeszközök 23,95 milliárd forintos előirányzatából december 13-ig 21,7 milliárdot, az eredetileg 135 milliárdról 152-re növelt gyógyszerkasszából pedig 143,8 milliárdot költött el a biztosító -- tájékoztatott Kőrössy Péter, a gyógyszerügyi főosztály vezetője.