A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) 1996 óta folyamatosan ellenőrzi a tej és tejtermékek értékesítési körülményeit, valamint minőségi megfelelőségét.
A legutóbbi vizsgálat során a sajtkészítmények mikrobiológiai megfelelőségét ellenőrizték. A vizsgálat sajnos kedvezőtlen képet mutat, a gyártók által csomagolt sajtok 70, a kereskedelemben előre csomagoltaké pedig 100 százalékban nem felelt a követelményeknek -- áll az FVF tájékoztatójában.
Míg jelölési szempontból a termékek 77,1 százaléka, mikrobiológiai vonatkozásban a 70 vizsgált minta 37,1 százaléka nem felelt meg a követelményeknek. A gyártókat összesen 1,7 millió forint vizsgálati díj megfizetésére kötelezték.
A laboratóriumban bevitt mintákat a fővárosi és a Pest megyei üzletekből vették. Az ellenőrzött üzletek mindegyikében biztosították az előírt tárolási feltételeket és az ehhez szükséges hűtőtárolókat.
A kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszereknél alapvető feltétel, hogy a termék rendelkezzen a gyártó telephelye szerint illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás által jóváhagyott, illetve nyilvántartásba vett gyártmánylappal. Ennek a követelménynek két termék nem felelt meg. A gyártók által csomagolt sajtok 53,3 százaléka "bukott meg" mikrobiológiai szempontból.
A kereskedelemben előre csomagolt sajtok mindegyikénél tapasztaltak valamilyen hiányosságot. Az Auchanban előre csomagolt sajtok jelölése nem tartalmazta a gyártmánylapon előírt szöveget. A Billa, a CBA és a Kaiser''s üzletek által csomagolt termékeknél pedig hiányzott az előállító hely címének feltüntetése. A minőségmegőrzési idő mindegyik mintán hiányzott. Az előre csomagolt sajtoknál a vizsgált minták 25 százalékát kifogásolták mikrobiológiai szempontból.