Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az idén tavasszal kezdett vizsgálatot Baranya megyében, ahol azt tapasztalta, hogy a vámszabad területek ingatlanberuházásaik után jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót -- mondta a Világgazdaságnak Varga Árpád, az APEH ellenőrzési elnökhelyettese. Az áfatörvény szerint a szokással ellentétben ilyen esetben egyáltalán nem kell általános forgalmi adót fizetni. Ha például a vámszabad területeken működő cég kifesteti az irodát, akkor a fizetéskor a festőnek a kiállított számlán nullakulcsos áfát kell feltüntetnie.
Az ellenőrzéskor az APEH szakemberei megállapították, hogy a beszállító cégek Baranya megyében -- egy társaság kivételével -- valamennyi számlát rosszul állították ki, mert 25 százalék áfát is felszámítottak. A vámszabad területen működő gazdálkodók az áfával növelt összeget kifizették a szolgáltatást nyújtó cégeknek. Majd ezt az áfát a beszállító befizette a központi költségvetésbe, amit utólag a vámszabad területi társaságok visszaigényeltek.
Az eddig lezárt három vizsgálat alapján mintegy 60 millió forint összegben állapítottak meg jogosulatlan áfahasználatot. Az APEH ezért a vámszabad területi cégeket a hiba korrigálására kötelezte: a beszállítótól egy helyes, azaz nullaszázalékos áfakulccsal kiállított számlát kellett kérniük, s az áfát is vissza kellett fizetni a központi költségvetésnek.
Azt az áfát, amit a vámszabad terület visszafizet, az adóhivatal visszautalja a beszállítónak. A vámszabad területnek nem származik kára e tranzakcióból, a beszállítónak ugyanis vissza kell adnia a kapott pénzt. Varga Árpád szerint az adóhivatal méltányosan járt el, hiszen nem rótt ki adóbírságot, a cégek ugyanis nem okoztak kárt a központi költségvetésnek.
A Pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, tájékoztatóban határozza meg, mikor kell nulla-, s mikor 25 százalékos kulcsot alkalmazni -- tudtuk meg a tárcánál. Információink szerint még a vizsgálat ideje alatt a PM és az adóhivatal között folytak egyeztetések. A tárca arra törekedett, hogy egyfajta "tabula rasával" sikerüljön pontot tenni az ügyre, azzal együtt, hogy felhívta a helyes gyakorlatra a cégek figyelmét. A költségvetést egyrészt nem érte kár, sőt azzal, hogy átmenetileg e pénzt használta, még előnye is származott belőle -- érvelt a PM. A hiba utólagos korrigálása viszont komoly adminisztrációs terhet jelent a vállalatoknak -- mind a számla kiállítójának, mind a beruházónak. A minisztérium ezért törekedett arra, hogy e procedúrától megkímélje a cégeket.
Egyes szakmai körök még az értelmét is megkérdőjelezik az utólagos korrekciónak, mivel a költségvetést a jogosulatlan áfahasználat nem károsította, s az áfapénzek "visszafelé utaztatásával" többlet-áfabevétel sem keletkezik a büdzsében. E körök szerint nem indokolt az APEH szűkös ellenőrzési kapacitását az eljárás lefolytatására használni.
Az APEH érvei szerint viszont nem adható felmentés még ilyen esetben sem az utólagos korrekció alól, mivel a jogszabályok erre kötelezik az adóhatóságot -- vélekedik az elnökhelyettes. Mint mondta, a hibát az okozta, hogy a megyében rosszul értelmezték a jogszabályokat. Tájékoztatása szerint az APEH ezt követően a többi megyében is megvizsgálta a számlázási gyakorlatot, ám másutt nem találkoztak e problémával.
Kripl Zoltán, a Pécs-Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jogtanácsosa elmondta: a helyi cégektől kapott tájékoztatás szerint a probléma nem egyedi. Az országban máshol is hasonlóan járnak el, így például Győrött, valamint a Székesfehérvárott működő vámszabad területi cégek is így kapják a számláikat. A pécsi kamara ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához fordult azzal, hogy mérjék fel az országos helyzetet. Továbbá Stumpf István kancelláriaminiszter és Vida Idikó APEH-elnök segítségét kérték levélben a probléma rendezéséhez.
Minden esetben a számla kiállítója felel a bizonylatért -- emlékeztetett a kamara jogtanácsosa. Ezért a vámszabad területi cégek sérelmezik, hogy az APEH vizsgálatai alapján nekik kell megkeresniük a beszállítókat, s az áfát is vissza kell fizetniük. Ugyan az adóhivatal nem szabott ki bírságot a gyakorlat miatt, ám a számlakorrekció többletmukát jelent a cégeknek. Likviditási problémát okozhat, hogy az adót a vámszabad területi cégeknek vissza kell fizetniük -- ezt a lapunk által megkeresett cégek is megerősítették. A kamara még mintegy 4-5 olyan, több ezer alkalmazottat foglalkoztató cégről tud, ahol nem fejeződtek be a korábbi évekre visszamenőleges számlakorrekciók. Így több tucat lesz még azon beszállító cégek száma is, ahol javítani kell minden egyes hibás számlán. Ha a vámszabad területi cég jogutód nélkül szűnt meg, akkor nem lesz, aki befizesse a forgalmi adót és kijavítsa a hibát -- tette hozzá Kripl Zoltán.