Ha Ankara nem fogadja el az EU-külügyminiszterek tegnap előírt reformjavaslatait, az unió és Törökország kapcsolataiban bekövetkező fagy tovább fog rontani a pénzügyi válság miatt amúgy sem rózsás hangulaton -- figyelmeztet a Reuters. A krízis pedig tegnap csak tovább látszott súlyosbodni; a jegybank repokamatlábai megközelítették a 20 ezer, az overnight hitelekéi meghaladták az 1300 százalékot.
A részvényárfolyamok, amelyek az elmúlt két hétben már közel 40 százalékot estek, tegnap több mint 10 százalékot zuhantak. Szakértők egyetértenek abban, hogy most az idő a legfontosabb tényező. Ha kudarcba fulladnak vagy akár csak elhúzódnak az IMF-fel folytatott tárgyalások egy rövid futamidejű, magas kamatozású hitel felvételéről -- amelynek összegeként ma már 4-5 milliárd dollárt emlegetnek --, Törökország valutaleértékelésre kényszerülhet, feladva ezzel a csúszó leértékelést.
A hét végén Ankarába érkezett IMF-küldöttség várhatóan tíz napot fog az országban tölteni. Maga a megállapodás ennél előbb nem jöhet létre, az viszont elképzelhető, hogy a kölcsön nagyságáról már 3-4 nap múlva egyértelmű szándéknyilatkozat születik. Ez pedig elég lehet ahhoz, hogy a krízis a visszájára forduljon, és a kamatlábak nagyon gyorsan esni kezdjenek. Az IMF a reformok felgyorsításához köti a hitel folyósítását: ez a gyakorlatban a privatizációt, a társadalombiztosítás reformját, az állami bankok eladását és a bankrendszer reformját fogja érinteni.
A piaci pánik az utcákat egyelőre még nem érte el, és nem tapasztalható szokatlan mértékű készpénz iránti kereslet. A kormány antiinflációs programja elleni tüntetéseken gyakoriak ugyanakkor az IMF-ellenes szlogenek, és a hitelmegállapodás esetleges késedelme általános haragot válthat ki a Nyugattal szemben.