Lassú, de folyamatos javulást jelez a konjunktúraindex, ami 0,2 ponttal, 11,9-re emelkedett június óta -- derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből. Ez is azt bizonyítja, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek a trend megfordulásáról szólnak -- mondta Parragh László, az MKIK elnöke. Szerinte a megkérdezett 1445 vállalkozás válaszából az derül ki, hogy a magyar gazdaság látványos növekedési pályán mozog.
A vállalkozók a jelenlegi üzleti helyzetüket jobbnak ítélték meg, mint júniusban, ugyanakkor a következő fél évre negatívak a várakozásaik (16 pontról 9,3-re zuhant vissza ez az index). Az is igaz, hogy év vége felé mindig rosszabbak az általános üzleti várakozások -- jegyezte meg Palócz Éva, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének igazgatója. A vállalatok megrendelései viszont emelkedtek. A belföldi megrendelésekben a pénzügyi vállalkozások járnak az élen, míg a külföldi megrendelések száma továbbra is az iparban a legmagasabb. Az építőiparban és az üzleti szolgáltatásokban viszont a cégek 62 százalékának nincs külföldi megrendelése.
A vállalatok a jövedelmezőségüket hagyományosan igen pesszimistán ítélik meg. Jelenlegi pénzügyi helyzetét a vállalatok 16 százaléka látja jónak, 21 százaléka rossznak. Csak az üzleti szolgáltatást végző cégek és az iparvállalatok jövedelmezőségi indexe pozitív -- derül ki a felmérésből. A vállalatok 17,5 százaléka arra számít, hogy emelkedik a foglalkoztatottak száma, 11,9 százalék viszont arra, hogy munkaerőt kell elbocsátani. Így az index a júniusihoz képest 3,3 ponttal romlott.