Az 1998-ban életbe lépett távhőtörvény értelmében a szolgáltatók 2003-ig kötelesek átállni a mérés szerinti elszámolásra. Az ország 650 ezer távfűtéses lakásából 240 ezer Budapesten található.
Az önálló hőközponttal rendelkező épületeknek jövő év július elsejéig kell átállniuk az átalánydíjas fizetésről az egyéni elszámolásra. Ez 850 épületet, vagyis mintegy 70 ezer lakossági fogyasztót érint -- közölte Sturdik Miklós, a Főtáv Rt. szóvivője a Társasház és Ingatlankezelő Vállalkozások Országos Szakmai Szövetségének (TIVOSZ) tegnapi konferenciáján.
Jelenleg 400 olyan épület van, amelyik mérés szerint számol el, így jövőre 1250-re emelkedik a központi fűtést egyénileg fizető házak száma a fővárosban.
Problémát jelent, hogy a fogyasztó nem mindig azonos a lakás tulajdonosával, akivel a távhőszolgáltatók a közüzemi szerződést megkötik -- hangsúlyozta Sturdik Miklós. Ha a bérlő nem fizet távhődíjat, akkor a tulajdonostól készfizető kezességi garanciát kér a szolgáltató.
A közös képviselők és az ingatlankezelők tiltakoznak az ellen, hogy a távhőszolgáltatók az elszámolásba bevonják őket és díjbeszedői feladatokat hárítanak rájuk -- hangsúlyozta Lakatos Tamás, a TIVOSZ elnökségi tagja.
A Főtáv Rt. az idén mintegy 30 milliárd forint árbevételre számít, a kinnlevőség viszont eléri a kétmilliárd forintot, amit némileg enyhít a fővárosi önkormányzat 450 milliós szociális díjkompenzációja. Az egyéni fogyasztóknak mintegy 6-7 százaléka tartósan nem fizet -- tette hozzá Sturdik Miklós.