Az elfogadott módosítások érdemben nem javítják az önkormányzatok helyzetét -- jelentette ki a Világgazdaság kérdésére Lamperth Mónika. Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kifejtette: a címzett és céltámogatások 2001. évi kerete 5 milliárd forinttal nő ugyan, de ezt az összeget a 2002. évi keretből csoportosítják át. A Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke szerint a következő két évben az egyik legsúlyosabb probléma mindenképpen az lesz, hogy a helyhatóságoknak biztosított normatíva több területen nem lesz elegendő a béremelésekre, főként, hogy a járulékcsökkenés nem a kormány eredeti ígéreteinek megfelelően alakul. Hiába bizonygatja a kormányzat, hogy reálértékben is nő az önkormányzatok támogatása, ha ezt nem vetik össze a kötelező feladatok bővülésével -- mondta Lamperth Mónika.
A címzett és céltámogatási keret 5 millió forintos átcsoportosítása fontos lépés -- fejtette ki lapunknak Kovács Zoltán. A miniszterelnök önkormányzati tanácsadó testületének tagja elmondta: ha 2001-ben nem tudnának elegendő új beruházásba kezdeni az önkormányzatok, akkor 2002-ben nem tudnák felhasználni a megkezdett fejlesztések támogatására rendelkezésre álló keretet. Pápa polgármestere szerint a reálértékben növekedő állami források fedezetet nyújtanak a béremelésekre, a kisebb települések finanszírozását segíti kiegyensúlyozni a költségvetési módosításokkal megszavazott 618 millió forintos pluszforrás, illetve a körjegyzőségek támogatása. Mindemellett jelentősen bővülnek az önkormányzatok fejlesztési forrásai -- mutatott rá a fideszes politikus.
A magyar gazdaság fejlődése sokkal több támogatást tenne lehetővé -- mondta lapunknak Kóródi Mária, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának alelnöke. Az SZDSZ-es politikus kifejtette: a településen maradó 5 százalék személyi jövedelemadó, tehát a szabadon felhasználható forrás nagyon kevés. A kormány az önkormányzatiság lényegét veszi el, és erősíti a központi függőséget azzal, hogy minden pénzt előre meghatározott célokra ad, a fejlesztési forrásokat pedig politikai szimpátia alapján osztják szét.