Bár Dél-Korea az utolsó pillanatban majdnem meghiúsította a végső megállapodást, a tagállamoknak szombaton mégis sikerült kompromisszumot kötniük. Ezt megelőzően az Európai Uniót képviselő Franciaország beleegyezett az Egyesült Államokra eső költséghányad csökkentésébe. Az amerikai kongresszus már korábban ehhez a feltételhez kötötte a felhalmozódott 1,8 milliárd dollárnyi tartozás nagy részének, 926 millió dollárnak a kiegyenlítését -- derül ki a CNN adataiból.
A törlesztésre az MTI szerint három éven belül kerül sor. Az amerikai hozzájárulás csökkentésének elfogadtatását Richard Holbrooke ENSZ-nagykövet számára megkönnyítette Ted Turner médiavállalkozó felajánlása: a CNN alapítója vállalta, hogy 2001-ben fedezi az amerikai részesedés csökkentése miatt a rendes költségvetésben bekövetkező 34 millió dolláros hiányt.
A büdzséreform értelmében az eddigi hattal szemben ezután négy és fél éves időszak GDP-adatait veszik alapul az egyes tagországok hozzájárulásának megállapításakor, ami előnyös például olyan, a világgazdaságban gyengülő súlyú országok számára, mint például Japán. Az új rendszer bevezetését a gyengébb teherbíró képességű tagállamok érdekében három évre elnyújtják -- írja a Washington Post.
A világszervezet jövő évi működési költségvetése 1,1 milliárd dollár kiadást tartalmaz, a változó összegű békefenntartási büdzsé pedig további körülbelül 3 milliárdot fog felemészteni.