Magyar gazdaság

Árfolyam-politikai stabilitást ígér Tuma

Jelenleg nem látok okot a monetáris politikai rendszer megváltoztatására -- nyilatkozta Zdenek Tuma, a cseh jegybank elnöke a CTK hírügynökségnek. A bankár szerint legkorábban az uniós tagság küszöbén vagy közvetlenül a belépés után képzelhető el módosítás.

A változásra szükség lesz, mivel a korona szabad lebegtetése nem egyeztethető össze az európai árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerével. Tuma szerint azonban most, amikor még a belépés pontos ideje sem látható előre, még nem kell ezzel a kérdéssel foglalkozni. A tagjelölt országok jegybanki vezetőinek és az Európai Központi Bank képviselőinek decemberi konzultációján is egyetértettek ebben a felek. "A döntésnek nemcsak gazdasági, hanem politikai dimenziója is fontos, ugyanis jelentős hatással lesz a gazdasági környezetre" -- fogalmazott a központi bankár.
A közös európai fizetőeszköz bevezetését megelőzően a jelölteknek két évet kell eltölteniük az uniós árfolyam-mechanizmus (ERM II) tagjaként, melyben valutájuk legfeljebb 15 százalékkal térhet el a rögzített középárfolyamtól. Tuma szerint az 1998 óta érvényben lévő nettó inflációs célkitűzés rendszere megfelelő -- ebben az inflációs mutatóban nem veszik figyelembe az adminisztratív indíttatású változásokat --, más rendszer, például csúszó leértékelés vagy árfolyam-célkitűzés bevezetése sem lenne előnyösebb.
A jegybankelnök úgy véli, optimizmusra ad okot, hogy a korona árfolyama az utóbbi tíz évben csupán az 1997. tavaszi valutaválság idején mutatott két számjegyű, 12 százalékos kilengést. A cseh jegybank 2005-ig szóló monetáris stratégia alapján tevékenykedik, és csak 2003 után dönt a távolabbi célokról. Az új jegybanktörvény szerint a központi pénzintézetnek a kormánnyal egyetértésben kell döntenie az árfolyamrezsim átalakításáról.

Jelenleg nem látok okot a monetáris politikai rendszer megváltoztatására -- nyilatkozta Zdenek Tuma, a cseh jegybank elnöke a CTK hírügynökségnek. A bankár szerint legkorábban az uniós tagság küszöbén vagy közvetlenül a belépés után képzelhető el módosítás. vg-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek