Spanyolország húsadó kivetésére készül, hogy a BSE-járvány miatt felmerült, 331 millió dollárra becsült költség ne borítsa fel a kiegyensúlyozott költségvetés tervét, amely több mint 25 év után először valósulhatna meg -- írja a Financial Times. A spanyol pénzügyminiszter szerint az adó kivetése azért is indokolt, mert a BSE kapcsán nem egy múló jelenségről van szó.
Az ENSZ által veszélyzónának ítélt közép-európai országok mindeközben mindent megtesznek azért, hogy mentesek maradjanak a betegségtől. Románia, Ukrajna, Horvát- és Magyarország is intézkedéseket hozott a marhahús és az állati eredetű takarmányok importjának, illetve utóbbiak hazai felhasználásának tilalmáról.
Németországban a héten döntenek arról, hogy részt vesznek-e az EU programjában, melynek keretében 2 millió szarvasmarhát vásárolnának fel megsemmisítés céljából. Németországnak ebből 400 ezerrel kellene kivennie a részét.
A Daily News értesülései szerint New Yorkban is forgalomba került az a Németországban gyártott édesség, amit Lengyelországban visszahívtak olyan félelmek miatt, hogy a marhahúsalapú zselatin fertőzött állatból származhatott. A város egészségügyi hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben.
Ausztriában a Der Standard értesülései szerint számos húsipari cég tárgyalásokat kezdett a munkaerő-piaci szolgálattal, hogy a szabadságok kiadásával, illetve a munkaidő csökkentésével elkerülhessék az elbocsátásokat.