Bár a földhivataloknál felhalmozott ügyek nagy részét 1999 végéig feldolgozták, a tavalyi évet sem sikerült hátralék nélkül zárni. November végén az országban 360 ezer olyan ügy volt, amelyet nem dolgoztak fel. Ebből 250 ezer bejegyzés a vidéki földhivatalokra vár. Ezek az ügyek azonban mind tavaly keletkeztek, régebbiek nincsenek -- mondta Horváth Gábor, a földművelési tárca földügyi és térképészeti főosztályának főosztályvezető-helyettese. A lemaradás oka, hogy az elmúlt évben kellett létrehozni a földhasználati nyilvántartást, ami egy időre hátráltatta a hatósági ügyintézést. A vidéki földhivatalok döntő többségében az első negyedév végére utolérik magukat, így tavasztól tartani lehet a jogszabályban előírt 30 napos ügyintézési határidőt -- ígérte Horváth Gábor.
Nagyobb gond a fővárosi hátralék ledolgozása. November végéig 110 ezer ügyet nem kezeltek, többségük, mintegy 70 ezer darab, évek óta húzódik. A lakótelepi háztömbök regisztrálásával adós a Fővárosi Földhivatal. Mintegy 70 ezer lakótelepi ügyben a mai napig nem született megoldás, mert például nem alakultak társasházzá, vagy hiányzik az alapító okirat. A 80-as évek óta számtalan tulajdonos adta-vette ezeket a lakásokat, soha nem írták a nevükre az ingatlant. Most pedig már lehetetlen megtalálni az eredeti tulajdonosokat, így nem lehet őket a hiányzó okiratok pótlására sem kötelezni. Ezeknek a jogvitás ügyeknek a megoldása az új ingatlan-nyilvántartási törvényben rejlik, amely lehetővé teszi, hogy hatóságilag pótolják a hiányzó okiratokat. A Fővárosi Földhivatal elkezdte ezt a munkát -- mondta Horváth Gábor, ám hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy mikorra végeznek vele.
Elkészült a földhivatalok országos számítógépes hálózata (Takarnet). A hálózat kiépítésével és a földhivatali adatbázisok létrehozásával ma már valamennyi földhivatali szolgáltatás elektronikus úton elérhető. Vagyis az ország bármely részéről bármely ingatlan adatai lekérdezhetők. A hálózatot regisztrált felhasználók -- például önkormányzatok, bankok, ügyvédek, közjegyzők -- használhatják majd. A rendszer éles üzeme még nem indult el. Az ígéretek szerint az év első felében csatlakozhatnak hozzá a felhasználók, a hálózat használatát és igazgatási szolgáltatási díjait szabályozó rendelet hatálybalépése után.