BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat az inflációs trendben

Az eurózóna országaiban a decemberi árszínvonal 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az éves szinten számított drágulás novemberben még 2,9 százalék volt, a lassulást elsősorban az olajárak csökkenésére vezetik vissza. Az inflációs nyomás enyhülése mozgásteret nyújthat az Európai Központi Banknak (ECB), hogy a növekedésnek a vártnál erőteljesebb lassulása esetén kamatcsökkentéshez folyamodjon.

Decemberben a maginfláció -- tehát az energia- és a szezonálisan erősen ingadozó élelmiszerárak nélküli drágulási ütem -- immár harmadik hónapja változatlanul 1,5 százalékos volt, az utolsó tizenkét hónapra számítva. A csak az energiaárak kiszűrésével számított éves infláció 1,7 százalékos volt decemberben, a novemberi 1,6 után.
Az élelmiszerek, az alhohol és a dohány fogyasztói árai átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban, a novemberi 2,2 százalékos megfelelő adattal szemben. A lakásfenntartásban és a közüzemi szolgáltatásokban -- 5,9-ről -- 5,3 százalékra lassult az éves rátára számított drágulás üteme novemberről decemberre, a közlekedésben és a szállításban pedig -- 5,3-ről -- 3,8 százalékra.
Decemberben az eurózóna 11 országa közül kilencben csökkent az infláció, és hasonló irányzatot lehetett megfigyelni Görögországban is, amely januártól lett az övezet tizenkettedik tagja. A közös átlagot azonban mostantól kezdve bizonyára rontani fogja a görög adat, amely decemberben -- a drágulás lassulása dacára is -- még mindig 3,8 százalék volt. Hollandiában nem változott, Portugáliában pedig gyorsult az infláció decemberben.
A legnagyobb, éves rátán számított inflációt a múlt hónapban Írországban mérték, ahol a fogyasztói árak 4,6 százalékkal álltak magasabb szinten, mint 1999 decemberében. Az árstabilitást illetően példás eredményt mutatott Franciaország, ahol az infláció uniószerte a leglassúbb, 1,7 százalékos volt az utóbbi 12 hónapban. Az EU egészét tekintve 2,3 százalékos -- évről évre számított -- inflációt jeleztek a statisztikusok decemberre, a novemberi 2,6 százalékkal szemben.
Az adatok értelmezésére a Reuters idézi egy amszterdami bank közgazdászát, aki szerint szemmel láthatóan enyhül az inflációs nyomás, ami pedig a drágulás ütemének további lassulását sejteti. A szakember szerint viszont jegybanki kamatcsökkentés legalább a nyári hónapokig még nem várható, akkor sem, ha az inflációs ráta időközben az ECB számára inflációs plafonként meghatározott két százalék alá csökkenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.